DJEČAK ILI DJEVOJČICA: Da li ste znale da hrana koju konzumirate može utjecati na spol djeteta

Mame i bebe
DJEČAK ILI DJEVOJČICA: Da li ste znale da hrana koju konzumirate može utjecati na spol djeteta
.

Čak i vrsta hrane može utjecati na spol djeteta jer djeluje na kiselost ili lužnatost vaginalne flore.  Jedno od najčešćih pitanja koja budući roditelji traže na Googleu je kako dobiti dečka ili curicu.

Iako je šansa 50-50, neke životne navike, kao što su prehrana i odabir određenih namirnica, mogu imati utjecaj na spol djeteta.

Prema novom istraživanju objavljenom u The Royal Societyju, ako jedete puno banana, ili bilo što bogato kalijem, vjerovatno ćete roditi dječaka. Istraživanje je pratilo 740 Britanki kroz njihove prve trudnoće (nijedna nije znala spol svoje bebe), i ispostavilo se da je spol ovisio o majčinoj prenatalnoj prehrani.

Majke koje su rodile dječake unosile su više kalija, što su naučnici označili kao faktor u određivanju spola. Otkriveno je i da žene koje prije začeća za doručak jedu žitarice, imaju više šanse da rode dječaka.

Ovaj zaključak sličan je istraživanju provedenom na univerzitetima Exeter i Oxford, objavljenom 2008., a koje je otkrilo da žene koje za doručak jedu žitarice i tokom dana unose više kalorija, imaju veću vjerovatnost da će roditi dječaka.
Čak i vrsta hrane može utjecati na spol djeteta jer djeluje na kiselost ili lužnatost vaginalne flore. Tako da želite li djevojčicu, jedite hranu bogatu magnezijem, kalcijem te kisele namirnice, a izbjegavajte hranu koja smanjuje kiselost (banane i krumpir).

Želite li začeti dječaka, preporučuje se manje jesti mliječne proizvode, a više povrće i svježe voće, posebno banane te lužnate namirnice, što pogoduje spermijima s Y kromosomom.

Ne propustite