NEĆETE VJEROVATI SVOJIM OČIMA: Evo kakvu mrežu pauk pravi kada je na drogama! (VIDEO)

Zanimljivosti
NEĆETE VJEROVATI SVOJIM OČIMA: Evo kakvu mrežu pauk pravi kada je na drogama! (VIDEO)
.

Zoolog H.M. Peters je morao svake noći da ostaje do kasno budan kako bi posmatrao paukove kako pletu svoje mreže pred zoru. Zamolio je svog prijatelja, farmaceuta, da nahrani paukove sa nečim, kako bi oni pleli svoju mrežu u neko drugo doba dana. Njegov prijatelj je pokušao sa raznim stvarima: LSD, kofeinom, meskalinom, marihuanom. Rezultat je bio nevjerovatan.

Peters je radio kao zoolog pri univerzitetu u Tubingenu u Njemačkoj 1948, kada je došao na neobičnu ideju. Da promjeni vrijeme kada paukovi pletu mrežu.

Paukovi koji su bili pod uticajem droga pravili su nevjerovatna tkanja u svojoj mreži. Pod uticajem nekih droga tkanje je bilo neravnomjerno i manje, dok je u nekim slučajevima jedva i ličila paukovu mrežu. Ipak, oni su uvijek pravili svoju mrežu u isto vrijeme, a to je u ranim jutarnjim satima. Paukovi koji su bili pod uticajem droge pravili su drugačiju mrežu nego kada su trijezni.

pauk-mreza

Paukovi pod uticajem kofeina pravili su manje, ali šire mreže, dok je LSD podsticao paukove da budu detaljniji. Peters je na kraju odustao do proučavanja paukova, a njegovo mjesto zauzeo je Vit, koji je nastavio da proučava ponašanje insekata pod uticajem droge.

1995. naučnici NASA su ponovili ovaj eksperiment i došli do sličnih rezultata.

- Što je otrovnija hemikalija, to je čudnija mreža koju plete – napisali su tada naučnici.

 

Ne propustite