“Bosanski narod je uz nas bio u najtežim trenucima" Iz Sarajeva upućena podrška Turskoj: “Maslinova grana” bitan korak za sigurnost cijele Europe

Bosna i Hercegovina
“Bosanski narod je uz nas bio u najtežim trenucima" Iz Sarajeva upućena podrška Turskoj: “Maslinova grana” bitan korak za sigurnost cijele Europe
.

Operacija turskih snaga “Maslinova grana” bitan je korak za stabilnost Turske i regije, ali isto tako je i bitan i s aspekta sigurnosti cijele Evrope, poručeno je s današnjeg okupljanja u Sarajevu, organizovanog u znak podrške Turskoj u borbi protiv terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Unije evropskih turskih demokrata (UETD) danas je u Sarajevu pročitano saopćenje u znak podrške Turskoj u borbi protiv terorizma, a u vezi sa pokretanjem ofanzive “Maslinova grana” na regiju Afrin, na sjeveru Sirije.

Okupljanju su prisustvovali ambasador Republike Turske Haldun Koc, predsjednik Unije evropskih turskih demokrata (UETD) Zafer Sirakaya, predstavnici turskih institucija i organizacija koje djeluju u BiH, brojni turski studenti, ali i građani Sarajeva.

Okupljeni ispred Sebilja na sarajevskoj Baščaršiji nosili su države zastave Turske i Bosne i Hercegovine i transparente “Cilj operacije ‘Maslinova grana’ su terorističke organizaciije PKK, PYD, ISIS i druge…”, “Operacija ‘Maslinova grana’ će spriječiti novi izbjeglički val u zemlje EU-a”, “Cilj operacije ‘Maslinova grana’ je očuvanje južnih granica NATO alijanse”, “Svijet treba biti uz Tursku i narod regije u borbi protiv terorizma”…

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc istakao je kako je bosanski narod i danas pokazao da je uz Tursku.

“Bosanski narod je uz nas bio u najtežim i najosjetljivijim trenucima. Današnje okupljanje u Sarajevu je još samo jedan pokazatelj tog jedinstva i zajedništva”; rekao je Koc, te dodao:

“Naša želja je da vojnici, odnosno oni koji se na frontu bore za stabilnost i mir budu uspješni u operaciji ‘Maslinova grana’. To je bitan korak za stabilnost Turske, za stabilnost regije, ali isto tako je i bitan s aspekta sigurnosti vijele Evrope.”

Koc je također kazao kako je Turska, nakon što je pokrenuta ofanziva “Maslinova grana”, još jednom svijetu pokazala kako može biti jedinstvena.

Predsjednik Unije evropskih turskih demokrata (UETD) Zafer Sirakaya izrazio je svoje zadovoljstvo zbog, kako je kazao, činjenice da je BiH danas još jednom pokazala da je uz Tursku kada je riječ o borbi protiv terorizma.

Prema njegovim riječima, današnje okupljanje u Sarajevu šalje poruku da svako treba pružiti podršku kada je riječ o borbi protiv teroriuzma, jer je terorizam najveći neprijatelj čovječanstva.

“Ove terorističke organizacije su najveći neprijatelj i kurdskog stanovništva, što se jasno moglo vidjeti nakon što je počeo rat u Siriji. Mi ovdje govorimo o terorističkoj organizaciji koja je u Afrinu svoje neistomišljenike osuđivala na smrt”, rekao je Sirakaya.

Podsjetio je kako se danas u nekim Zapadnim zemljama o Turskoj govori kao o zemlji koja je neprijatelj kurdskog stanovništva, no Turska je, kako je Sirakaya naglasio, zemlja koja je uvijek bila sigurna luka potlačenima, te je svoja vrata otvorila i za 370.000 sirijskih Kurda koji su bili primorani da napuste svoje domove.

Nakon toga je pročitano saopćenje u kojem istaknuto je kako je “Maslinova grana” započeta zbog otvorene opasnosti prema narodu regije i Republici Turskoj od strane terorističkih organizacija PKK, PYD, ISIS i drugih. Također je istaknuto kako je operacija započeta u skladu s pravom legitimne odbrane prema 51. članu UN-ove povelje te 1624 (2005), 2170 (2014) i 2178 (2014) odlukama o borbi protiv terorizma Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN). Također je naglašeno da je, kao što je bilo u ofanzivi “Štit Eufrata”, u ovoj operaciji cilj da se eliminiše teroristička linija koja se želi uspostaviti na granicama Turske.

Podvučeno je kako “Maslinova grana” nije čin uperen protiv civilnog stanovništva, kako se nastojalo prikazati, želeći tako osuditi ovu operaciju i dovesti Tursku u nezgodan položaj na međunarodnoj sceni.

“Upravo suprotno, na području Afrina, kao što je to radio i PYD, teroristi koriste civile kao živi štit. Potpuno smo sigurni da će vojska Republike Turske provesti operaciju na ovom području maksimalno oprezno, predano i pažljivo. Od početka je operacija ‘Maslinova grana’, koju je pokrenula vojska Republike Turske, obavještavajući svoje saveznike i susjedne zemje, izvedena jako oprezno. Očekujemo međunarodnu podršku za ovu operaciju koja za cilj ima osiguranje stabilnosti, sigurnosti i mira, te smo sigurni kako će se Turska uvijek boriti protiv terorizma i biti na strani potlačenih i obespravljenih”, navedeno je u saopćenju.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.

Ne propustite