SARAJEVSKI KISELJAK I LEDO DOKAPITALIZIRALI KONZUM

Biznis
SARAJEVSKI KISELJAK I LEDO DOKAPITALIZIRALI KONZUM
.

U slučajevima ovako velikih procesa restrukturiranja, nije moguće u potpunosti izbjeći rizike i štetu, posebno, jer su sva dešavanja u BiH pod snažnim uticajem dešavanja u Hrvatskoj. 

Kapital Konzuma sa 24,9 miliona KM porastao je na 92,5 miliona KM dokapitalizacijom od firmi Sarajevski kiseljak i Ledo čime su stvoreni preduslovi za sanaciju stanja u Konzumu i postizanje dogovora sa dobavljačima, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka sa predstavnicima Mercatora i Konzuma u BiH, te Udruženja poslodavaca FBiH i sindikata trgovine.

Mercator je prisutan na “starim” poznatim lokacijama od planiranih 80, preuzeto je 78 objekata, a u narednih mjesec dana se očekuje da će preuzeti i preostala dva.

Od septembra 2017. vrši se i postepena preraspodjela zaposlenih i već je skoro 1.300 zaposlenih iz Konzuma prešlo u Mercator.

Prema podacima kojima raspolaže Vlada FBiH, dobavljači su postigli sporazume sa grupacijom i ostaje da se ti sporazumi implementiraju. Ukupan dug prema domaćim dobavljačima je smanjen za više od 40 miliona, odnosno sa 130 na 87 miliona.

“U slučajevima ovako velikih procesa restrukturiranja, nije moguće u potpunosti izbjeći rizike i štetu, posebno, jer su sva dešavanja u BiH pod snažnim uticajem dešavanja u Hrvatskoj. Sasvim je jasno da je ovo proces koji će i dalje trajati, do potpune stabilizacije poslovanja. Nadalje, jasno je i da svi ne mogu biti u potpunosti zadovoljni. Podsjećam vas da govorimo o više od 1.300 dobavljača i više od 4.000 zaposlenih, što samo po sebi pokazuje koliko je kompleksan posao pronaći kompromis i iznaći najbolje rješenje. Međutim, mislim da se cjelokupan proces kreće u pozitivnom smjeru. Najbitnije je da se očuva maksimalan mogući broj radnih mjesta, kao i da se nastavi saradnja sa dobavljačima. Nikome nije u interesu da dođe do značajnih poremećaja na tržištu”, naglasio je premijer Novalić.

Ne propustite