ODVRATNO: Ovo je pravi razlog zašto je pijesak bijel na Havajima (VIDEO)

Zanimljivosti
ODVRATNO: Ovo je pravi razlog zašto je pijesak bijel na Havajima (VIDEO)
.

Pješčane bijele plaže na Havajima su djelo prirode, nisu umjetno posute, no za njihovu bijelu boju zaslužna je jedna riba. Odnosno izmet te ribe. Riječ je o egzotičnoj ribi papagaj predivno plavo-žute boje. One naseljavaju koraljne grebene oko Maldiva, Bahama i Havaja. Jedu uglavnom mrtve koralje što pomaže revitalizaciji koraljnog ekosistema jer grickanjem koralja one ih čiste od naslaga algi, piše Reader's Digest.

Riba papagaj ima dva seta zuba, debelo crijevo, ali nema želudac.

 Prilikom hranjenja gutaju alge i sitne komadiće koralja te ga nakon djelomične probave izbacuju iz organizama u obliku bijelog pijeska, i to u velikim količinama.

Riba papagaj gricka koraljni greben Znanstvenici smatraju da svaka odrasla riba godišnje proizvede oko 380 kilograma pijeska. Ovaj pijeska se skuplja na dnu oceana, koje valovi tijekom (ne)vremena nanesu na obale ovih otoka, prenosi 24sata.hr

Bez obzira na način na koji je pijesak nastao, ne morate se brinuti - on nije opasan za zdravlje. To su samo sitni komadići koralja. No treba imati na umu da nije sav bijeli pijesak na plažama tog porijekla.

pjesak-riba

Npr. na Floridi većina bijelog pijeska nastala je od kvarca i zove se kvarcni pijesak. Nastao je raspadanjem stijena. 

 

Ne propustite