JEDAN OD NAJSNAŽNIJIH ZEMLJOTRESA U HISTORIJI ZATRESAO SAD/ BOSANAC IZ AMERIKE ZA NOVI.BA: Otkazana su upozorenja na cunami

Aktuelno
JEDAN OD NAJSNAŽNIJIH ZEMLJOTRESA U HISTORIJI ZATRESAO SAD/ BOSANAC IZ AMERIKE ZA NOVI.BA: Otkazana su upozorenja na cunami
.

Zemljotres jačine 8.2 stepena Rihterove skale pogodio je Aljaski zaliv u 9:31 po lokalnom vremenu. 

Zemljotres je izbio na dubini od 19 kilometara,  oko 300 kilometara jugoistočno od gradića Kodiak. 

Ovaj veliki potres popratilo je i čak 10 manjih potresa na istom području, snage od 3,1 do 5,0 stepeni po Richteru. Posljednji se dogodio u 10:58 po lokalnom vremenu, sat i 27 minuta nakon prvog.

Zemljotres je među najsnažnijim u istoriji SAD, ali neće imati velike posljedice.

Prema najnovijim informacijama koje smo dobili od Bosanca koji već 20 godina živi u SAD-u ranije izdata upozorenja službi na mogući razorni cunami širom američke obale sada su otkazana. 

Naš sagovornik iz SAD-a za Novi.ba je kazao kako je zemljotres tek treća vijest u medijima. 

"Vijesti na radiju ne daju nekakvu važnost zemljotresu. Prioritet su dešavanja u američkom senatu i finansiranje državnih institucija, vojske, itd. Zemljotres je tek treća vijest." - kazao nam je. 

Dodaje kako žrtava i veće štete nema. 

"Kako kažu, žrtava i veće štete nema, a ni na ostrvu Kodiak, koje je najbliže centru zemljotresa, se nisu vidjeli valovi od cunamija. Zemljotres je bio oko 150 km od obale, a osjetio se u  Anchorageu, glavnom gradu Aljaske. Po ovom, čisto sumnjam da će neko iz naših zajednica biti pogođen ovim zemljotresom." - zaključio je naš sagovornik. 

 

Ne propustite