Tvorac Linuxa: "Intelove sigurnosne zakrpe su smeće!"

Tech
Tvorac Linuxa: "Intelove sigurnosne zakrpe su smeće!"
Godina za Intel nije počela baš briljantno, blago rečeno, jer nakon što su otkriveni propusti Meltdown i Spectre u arhitekturi njihovih procesora koji su proizvedeni u posljednjem desetljeću, zavladala je globalna panika.

Godina za Intel nije počela baš briljantno, blago rečeno, jer nakon što su otkriveni propusti Meltdown i Spectre u arhitekturi njihovih procesora koji su proizvedeni u posljednjem desetljeću, zavladala je globalna panika. Ništa čudno, s obzirom na to da su Intelovi procesori u stotinama milijuna računala, bez obzira jesu li na tim računalima instalirani Windowsi, macOS ili neka od distribucija Linuxa. I dok su sigurnosne zakrpe koje su producirali Intelovi inženjeri, kada govorimo o Microsoftovim i Appleovim operativnim sustavima prošle relativno tiho, što se tiče Linuxa, očigledno se tek očekuje istinski spektakl…

Linus Torvalds, kojega mnogi nazivaju ocem Linuxa, jer upravo je on kreirao platformu za najpopularniji besplatni operativni sustav na svijetu etiketirao je Intelove zakrpe za Meltdown - najobičnijim smećem! Razlog njegove ljutnje i spominjanja Intela u još negativnijem kontekstu, uz rječnik kojega nije pristojno prevoditi i prenositi u javnosti, jest činjenica da sigurnosna zakrpa koju je Intel izbacio vezano uz Meltdown od korisnika računala zahtijeva omogućavanje zakrpe “ručno”, dok se operativni sustav podiže, dok bi po Torvaldsovom mišljenju sve trebalo ići automatski.

Dodatni je problem što se javlja sve veći broj korisnika koji su prošloga tjedna instalirali Intelove zakrpe, nakon čega su im se računala počela odjednom restartati. Iz Intela su se oglasili, poručili kako znaju u čemu je problem i poručili nezadovoljnim korisnicima neka preskoče (!?) trenutačne sigurnosne zakrpe i pričekaju dok iz Intelovih labova stignu nove, stabilnije, koje neće rušiti računala. 

(Zimo.dnevnik.hr)

Ne propustite