BOLNI HEMOROIDI SU PROŠLOST: Uradite ovaj čučanj i problem će zauvijek nestati (VIDEO)

Zdrav život
BOLNI HEMOROIDI SU PROŠLOST: Uradite ovaj čučanj i problem će zauvijek nestati (VIDEO)
.

U Indiji možete vidjeti muškarce, žene i djecu kako različite aktivnosti na ulici ili kod kuće obavljaju u čučnju. Njima je to najprirodniji položaj tijela, koji ne samo da snaži noge i otvara kukove, nego ima i brojne druge dobrobiti za zdravlje.

Položaj čučnja se u drevnoj Indiji primjenjivao i kao podsticaj za pražnjenje crijeva.  To je poza koja pomaže kod konstipacije.

Nažalost, ako patite od zatvora, ljekari na Zapadu vam neće preporučiti čučanje, koje je prirodno i ništa ne košta. Umjesto toga, radije će vam dati laksative ili neke druge lijekove.

Mi "zapadnjaci" navikli smo da sjedimo na stolcima, sofama, kauču, dok u položaju čučnja možemo videti samo malu djecu.  Kako to da je djeci, baš kao i Indijcima, to prirodan položaj tijela, a nama nije?

Takođe, da li znate da je "sjedeći" način života jedan od glavnih uzroka hroničnog zatvora?

Dugotrajnim shedenjem mišići stražnjice i anusa postaju sve slabiji, varenje hrane se usporava, crijeva postaju troma i pasivna, i tako se stvaraju uslovi za nastanak bolnih i neugodnih hemoroida.

Zato, ako želite da spriječite ove tegobe što češće praktikujte čučanje!

Probajte  čučanj koji se u jogi zove malasana:

- stanite tako da vam stopala budu šira od širine kukova, i okrenite ih blago na spolja

- duboko udahnite

- spojite dlanove u visini svog srca

- dok izdišete spuštajte se u čučanj, ravnih leđa

- laktovima blago gurajte svoja koljena

- ostanite u tom položaju brojeći do deset, ili duže, koliko vam prija

 

Pogledajte video:


Imate li hemoroide ili zatvor, osim čučnja praktikujte i brzo hodanje barem 20 minuta dnevno. Tako ćete ojačati mišiće stražnjice i anusa. Jer oslabljeni mišići upravo dovode do razvoja ovih neugodnih i bolnih promjena, savjetuje "Alternativa za vas".

Ne propustite