Nakon struje građanima prijeti i drastično poskupljenje vode

Region
Nakon struje građanima prijeti i drastično poskupljenje vode
.

Nakon rasta cijena struje uskoro bi na red mogla doći i voda.

Zbog promjene načina obračuna naknade za korištenje voda od početka iduće godine prijeti nam poskupljenje od 10 do 30 posto, piše tportal,

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike početkom kolovoza uputilo je u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, kojim se, između ostaloga, regulira način prikupljanja vodnih doprinosa i naknada.

Na prijedlog zakonskih izmjena reagirao je Ivan Jukić, direktor Vodovoda Osijek, ispred cehovske udruge koja okuplja 132 opskrbljivača vode u Hrvatskoj.

Jukić upozorava da zakonskim izmjenama nije riješeno pitanje naknade za korištenje voda, koja bi prema postojećem zakonu početkom iduće godine trebala značajno porasti.

Inače, ova naknada jedna je od njih pet koje ulaze u obračun cijene vode za krajnje potrošače, a služi za financiranje poslova osiguravanja vodnih zaliha i za ulaganja u građenje novih vodnih građevina za korištenje voda.

Prema novom modelu, ta naknada trebala bi se naplaćivati prema kubičnom metru zahvaćene vode, a ne kao dosad, prema potrošenoj i naplaćenoj vodi od potrošača. To znači da bi obračun naknade ubuduće uključio i vodu koja ne dođe do potrošača.

Kako se zbog zastarjelosti vodoopskrbnih sustava na razini Hrvatske gubi gotovo 50 posto vode, promjena modela naknade dovela bi do značajnog poskupljenja.

Jukić procjenjuje da bi primjenom zakona od 1. siječnja 2018. cijena vode za krajnje potrošače poskupjela od 10 do 30 posto, a bez stvarnog učinka na poboljšanje usluga. Kako bi se to izbjeglo, predlaže da se primjena zakona odgodi dok se ne riješe problemi gubitaka u sustavu.

(N1 Hrvatska)

Ne propustite