BOLEST KOJA NE BIRA SVOJE ŽRTVE, A NAPADA PODMUKLO! UMOR JE JEDAN OD POČETNIH ZNAKOVA

Zdrav život
BOLEST KOJA NE BIRA SVOJE ŽRTVE, A NAPADA PODMUKLO! UMOR JE JEDAN OD POČETNIH ZNAKOVA
.

Fibromialgiju je vrlo teško prepoznati i dijagnosticirati, no postoje simptomi koji mogu ukazati na bolest. Bol je glavni znak po kojem se bolest prepoznaje, ali za razliku od ostalih bolnih stanja, kod fibromialgije bol je proširena na cijelo tijelo: trup, noge i ruke.

Bolesnice, a vrlo rijetko bolesnici, žale se na proširenu bol mišićno-skeletnog sustava, zamor, poremećaj spavanja, bolnu osjetljivost pojedinih točaka na tijelu te na otežano pamćenje i oslabljenu koncentraciju.

Na primjer, ako imamo problem s kralježnicom, osjećat ćemo bol u vratu ili križima, a u rijetkim će se slučajevima bol širiti prema jednoj ruci ili nozi. Kod fibromialgije bolesnik osjeća u isto vrijeme bol u vratu s prednje i stražnje strane, u rukama, nogama i zdjelici.

Najčešća područja boli su:

    Zatiljak
    Područje između lopatica
    Prednja strana vrata
    Gornji dio prsišta
    Vanjski dio područja lakta
    Gornji dio natkoljenice s prednje strane
    Bočni dio natkoljenice
    Unutarnja strana koljena
Bol je u početku ograničena na manje površine, a kako bolest napreduje proširuje se na cijelo tijelo. Presudni uvjet za dijagnosticiranje fibromialgije je da se bol istovremeno osjeća iznad i ispod struka. Bol može prelaziti s jednog dijela tijela na drugi i varirati u intenzitetu.

Najčešće je tupa i nije isprovocirana pokretom. Ponekad je probadajuća, kao istezanje ili se očituje kao duboka mišićna bol. Bol je mnogo jača u jutarnjim satima i udružena je s osjećajem ukočenosti i neelastičnosti mišića.

Neki bolesnici mogu osjećati i druge senzacije kao što je neosjetljivost površnih dijelova kože ili osjećaj mravinaca i pečenja, što pridonosi ukupnoj nelagodi.

Prema broju i smještaju bolnih točaka na tijelu postavlja se dijagnoza fibromialgije.

Faktori rizika za bol:

    Vlaga i hladnoća
    Nesanica
    Fizički i mentalni zamor
    Pojačana fizička aktivnost
Žene zapravo mnogo češće pate od fibromijalgije, a u ovom trenutku ne postoji lijek za ovaj poremećaj.

Fibromijalgija često izaziva široko rasprostranjenu bol i umor, i može izazvati da su određeni dijelovi tijela bolno na dodir. Ovaj poremećaj može utjecati na vaše navike spavanja, obično ograničava miran san i izazva depresiju. Ostali simptomi, uključuju:

– Bol u trbuhu

– Hronična glavobolja

– Suhoća usta, nosa i očiju

– Nemogućnost koncentracije

– Inkontinencija

– Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)

– Utrnulost ili peckanje u prstima i stopalima

– Krutost

Da bi se utvrdilo da li imate fibromijalgiju, vaš liječnik mora eliminirati druge moguće uzroke simptoma, dajući vam testove krvi.

(novi.ba)

Ne propustite