“Ranije bilo bolje” Ovaj video morate pogledati: Snimak sudara novog i automobila od prije 25 godina

Zanimljivosti
 “Ranije bilo bolje” Ovaj video morate pogledati: Snimak sudara novog i automobila od prije 25 godina
.

Eksperti Global NCAP-a simulirali su frontalni sudar dva automobila pri brzini od 80 milja na sat (128 km/h) i to 50-postotnom površinom prednjeg dijela vozila.

Kao i u svim oblastima života, tako i u automobilizmu postoji dosta nostalgičara koji misle da je “ranije bilo bolje”.

Nerijetko se mogu čuti njihova razmišljanja o “starim, dobrim automobilima koji se nikad nisu kvarili jer su bili pouzdani, jednostavni, bez komplicirane elektronike, uz sve to i jeftini”.

Prava istina je potpuno drukčija. Automobili su svakim novim danom sve bolji, snažniji, brži, udobniji, opremljeniji… Ono najvažnije: Automobili su svakim danom sve sigurniji!

 


Da bi se shvatilo kakav je napredak automobilska industrija napravila na polju sigurnosti, eksperti organizacije Global NCAP izveli su zanimljiv crash test.

U direktnom sudaru sučelili su dvije Nissanove male limuzine – Versa i Tsuru. Zajedničko su im pripadnost istoj klasi, amblem istog proizvođača i činjenica da se radi o novim automobilima. U svemu ostalom dijele ih “svjetovi i vjekovi”.

Iako je testni Nissan Tsuru nov automobil, zapravo je riječ B13 generaciji Nissan Sentre čija je prodaja u SAD-u završena prije 22 godine. No, proizvodnja i prodaja Sentre nastavljena je u Meksiku gdje je limuzina preimenovana u Tsuru i jeftino ponuđena tamošnjim kupcima.

Tsuru je automobil na tehnološkom nivou od prije 25 godina, dakle, bez modernih elektronskih asistenata, bez zračnih jastuka i zavjesa…Sve to ima novi Nissan Versa, ali i deformabilne zone na karoseriji koje efikasno upijaju udarnu energiju pri koliziji.

Eksperti Global NCAP-a simulirali su frontalni sudar dva automobila pri brzini od 80 milja na sat (128 km/h) i to 50-postotnom površinom prednjeg dijela vozila.

Rezultat testa je zastrašujući. Vozač moderne Verse u realnoj situaciji vjerovatno bi ostao nepovrijeđen, zaštićen prednjim i bočnim zračnim jastucima, deformacionim zonama koje apsorbiraju utjecaj sudara, efikasno štiteći putničku ćeliju.

S druge strane, kolega za upravljačem Tsurua bi vrlo vjerovatno zadobio smrtonosne povrede, što se i u realnoj situaciji desilo mnogim vozačima i putnicima. Naime, analize pokazuju da je Nissan Tsuru učestvovao u više od 4.000 smrtnih slučajeva na meksičkim cestama u periodu od 2007. do 2012.

Nissan je objavio da će naredne godine prestati proizvodnja “modernog meksičkog odltimera”, a zastrašujući snimak crash testa treba nas podsjetiti na zvanične statistike po kojima je 27,81 posto putničkih automobila u Federaciji BiH starije od 20 godina, dakle, predstavljaju vršnjake zloglasnog Tsurua.

Ne propustite