VUČIĆ NA KOSOVU: 'Razmijenjivat ćemo informacije o ubistvu Ivanovića' ! Evo kako su ga dočekali!

Region
VUČIĆ NA KOSOVU: 'Razmijenjivat ćemo informacije o ubistvu Ivanovića' ! Evo kako su ga dočekali!
.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je danas prijepodne u manastir Banjska, u pratnji direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića i direktora BIA-e Bate Gašića.

Tu su i svi predsjednici opština sa sjevera Kosova, kao i predstavnici Srpske liste, izuzev gradonačelnika Mitrovice Gorana Rakića, koji predsjednika dočekuje u tom gradu.

Pojačane sigurnosne snage

Obišli su potom oko manastira, otišli do zvonika. Dušan Kozarev pokazao mu je šta je do sada uloženo i renovirano u ovom, nekada najlepšem srpskom manastiru. Otvorena je nova pivara.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravit će danas na Kosovu, gdje će obići sjeverni i centralni dio pokrajine i razgovarati sa Srbima koji tamo žive.

U Kosovskoj Mitrovici su od jutros primjetne jače mjere sigurnosti, na ulicama u centru grada uočljivo je veće prisustvo pripadnika KPS-a, kao i policajaca u civilu.

Kako je najavljeno, predsjednik Srbije obići će  manastir Banjska na početku posjete, a zatim i Tehnički fakultet u Kosovskoj Mitrovici sa srpskim zvaničnicima sa Kosova.

Svakog trenutka očekuje se Vučićev dolazak u manastir Banjska. Brojne su novinarske ekipe, jake mjere osiguranja, više stotina okupljenih građana. Nakon Ivanovićevog ubistva na Sjeveru Kosova prisutne su povećane tenzije, a među građanima osjeća se strah. U Kosovskoj Mitrovici upadljva je tišina, dok je ubistvo Olivera Ivanovića i četvrti dan glavna tema, piše Kossev.info.

vuciv

Nakon toga, razgovarat će s građanima u Domu Kulture u Lapljem Selu, koje se nalazi nedaleko od Prištine.

Predsjednik Srbije odlazi na Kosovo nakon ubistva srpskog političara i lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda" iz Kosovske Mitrovice Olivera Ivanovića.

- To je uvijek teška, rizična posjeta i veliki sigurnosni izazov, ali se s njim o toj temi ne može razgovarati, niti se može od te namjere odvratiti - izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Vučić će na Kosovu razgovarati s ljudima, a prema riječima Stefanovića, Vučić hoće da čuje šta njih trenutno najviše opterećuje.

Zamjenik komandanta Kosovske policije Besim Hoti rekao je jučer da će povodom Vučićevog dolaska biti preduzete određene mjere, ali ništa izvan, kako je rekao, “uobičajenog protokola za posjete stranih državnika”.

Predsjednik Srbije prvo će danas posjetiti zadužbinu Nemanjića, manastir Banjsku.

- Izuzetno je važžno šda će obići ovu zadužžbinu kralja Milutina, ovdje je mnogo toga urađeno, obnovljen manastirski konak, stari je rekonstruiran, crkva ponovo poprima obličje kakvo je imala nekada. U samom naseljenom mjestu izgrađene su nove zgrade, novo banjsko lječilište.... Mislim da je ovo dobro mjesto za početak - rekao je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Nakon toga posjetit će Kosovsku Mitrovicu, gdje će prvo položiti vijenac na mjesto gdje je prije pet dana ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović, a poslije će se sastati sa političkim liderima Srba na Kosovu.

- Bit će to dugačak, otvoren, iskren razgovor o tome ššta i kako dalje, kako da pojačamo našše zajednišštvo i borbu - ukazao je Đurić.

Kako se očekuje, predsjednik Srbije će razgovarati sa građanima Mitrovice i obratit će se medijima.

Iz Kosovske Mitrovice, Vučić odlazi u manastir Gračanicu, a potom i u Laplje Selo, gdje će razgovarati sa građanima iz cijelog Kosova.

Posjeta predsjednika Srbije Kosovu jedan je od presudnih trenutaka za naš narod i šalje poruku jedinstva i snage čitave Srbije, kaže Đurić, prenosi Blic.

 

Ne propustite