VRLO JEDNOSTAVNO: Test od samo 10 sekundi otkriva da li smijete DA FARBATE KOSU!

Praktična žena
VRLO JEDNOSTAVNO: Test od samo 10 sekundi otkriva da li smijete DA FARBATE KOSU!
.

Na oštećenje osjetljive kutikule kose utiče i češljanje mokre kose, preterano tretiranje kose peglom, uvijačem ili vrućim fenovima

Mnogo faktora utiče na krajnji rezultat farbanja kose, ali jedan je ključan - kosa mora biti zdrava da bi nakon tretmana bojom izgledala dobro. Ako kosu farbate kod kuće, frizeri savjetuju da pre toga provjerite u kakvom je stanju uz pomoć ovog jednostavnog testa.

1. Odvojite prstima jedan pramen kose i poravnjajte ga.

2. Na pramen stavite nekoliko kapi vode i pratite koliko je vremena potrebno da se kapljice upiju.

3. Ako kosa apsorbuje vodu za manje od 10 sekundi, onda je kutikula, odnosno spoljašnji ljuskasti sloj kose previše oštećen i kosu nije moguće pravilno obojiti. Ako kapljicama treba više od 10 sekundi da se upiju, onda je vaša kosa u dobroj formi.

 

Na oštećenje osetljive kutikule utiče i češljanje mokre kose, preterano tretiranje kose peglom, uvijačem ili vrućim fenovima. Zbog svega navedenog kosa gubi svoju vlagu i nakon toga postaje ispucana.

Kako biste vlasima ponovno vratili stari sjaj i zdravlje, smanjite njenu izloženost vrućem vazduhu. Ne fenirajte je odmah nakon pranja jer je u trenucima dok je puna vode izrazito krhka.

Ne propustite