SITAN DETALJ KOJI PUNO ZNAČI: Evo čemu služi famozna strelica na pokazivaču količine goriva!

Automoto
SITAN DETALJ KOJI PUNO ZNAČI: Evo čemu služi famozna strelica na pokazivaču količine goriva!
.

Možda na ovaj doista sitan detalj dosad niste obraćali pažnju, no strelica na instrumentu koji pokazuje količinu goriva u automobilu ima svoju korisnu funkciju!

Novije generacije automobila, dakako ako imaju analogne pokazivače, često imaju iscrtanu grafiku te misteriozne strelice koja pokazuje u lijevo ili desno, no malo se tko doista i zapitao čemu služi. Ruku na srce, svima nam je puno važnija kazaljka pokazivača preostale količine goriva u spremniku i ako naše oko nešto i registrira po tom pitanju, tada je to uvijek omražena narančasta lampica koja nas upozorava da je preostala tek rezerva goriva.Naravno, vrijeme je za odlazak na benzinsku postaju i upravo tamo strelica dobiva svoju funkciju: naime, pokazuje s koje se strane nalazi otvor spremnika za gorivo!

Jasno da onima koji svakodnevno koriste isključivo vlastiti automobil ta strelica nije od krucijalne važnosti jer vrlo dobro znaju s koje se strane dolijeva gorivo na njihovom automobilu, no mnogo je i vozača koji ponekad posude automobil od prijatelja ili rodbine, unajme u rent-a-caru, mijenjaju u poduzećima u kojima rade i slično...

Upravo za takve, prvo su japanski (ali i korejski) proizvođači te načelno britanski gdje se vozi lijevom stranom kolnika, počeli koristiti strelicu jer njihovi automobili u pravilu imaju otvor spremnika za dolijevanje na lijevoj strani, kao pomoć kupcima u zemljama gdje se vozi desnom stranom, a sve kako se ne bi krenuli prema desnoj strani vozila kako su navikli, jer automobili proizvedeni u zemljama u kojima se vozi s desnom stranom imaju otvor za dolijevanje na desnoj strani.

Danas više ni po tom pitanju nema pravila gdje će se nalaziti otvor spremnika s obzirom na zemlju porijekla već većina dodaje strelicu, pa ako se nađete prvi put u automobilu kojem do tad još niste točili gorivo, pogled na pokazivač količine goriva i smjer famozne strelice uputit će vas na benzinskoj postaji na koju stranu valja stati prilikom dolijevanja kako ne biste morali preparkiravati ili navlačiti crijevo preko automobila. Korisno, zar ne?

(jutarnji.hr)

Ne propustite