NOVI SAOBRAĆAJNI KOLAPS: ‘Niko u svijetu nije iznenađen snijegom u januaru kao naša zimska služba’

Region
NOVI SAOBRAĆAJNI KOLAPS: ‘Niko u svijetu nije iznenađen snijegom u januaru kao naša zimska služba’
.

‘Od svih hrvatskih posebnosti, mora, otoka, nacionalnih parkova… Najposebnija je ipak – hrvatska zimska služba’ sarkastično je napisala saborska zastupnica. Promet je usporen i zbog vjetra te prometne nesreće.

U dijelu središnje Hrvatske, Gorskom kotaru i Lici pada snijeg ili susnježica. Vozače se poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Od svih hrvatskih posebnosti, mora, otoka, nacionalnih parkova… Najposebnija je ipak – hrvatska zimska služba. Nitko u svijetu nije iznenađen snijegom u siječnju kao oni. Vozimo svi u kilometarskoj koloni 20/h. Molim Boga da se ne dogodi nešto ozbiljnije, jer bi tek onda vidjeli što znači političko kadroviranje,” zgraža se Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić koja je, kako kaže, zapela u kilometarskoj koloni.


Dosta cesti zatvoreno

Kako javlja HAK zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s polupriklicama, a za ostale obavezna zimska oprema na cestama u Lici i Gorskom kotaru, uključujući autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2 i A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Brinje, staru cestu DC3 kroz Gorski kotar i državnu cestu DC1 kroz Liku.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodne prometnice iz smjera Zagreba prema Rijeci i Dalmaciji i obratno.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A1 između čvorova Maslenica i Sveti Rok. Obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.


Dodatan oprez zbog vjetra i prometne

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a između Senja i Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina). Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Vrata.

Poziva se i na dodatan oprez na autocesti A3 Bregana-Lipovac, nakon odmorišta Ježevo (56.km), u smjeru Lipovca (vozila su na zaustavnom traku) zbog očevida prometne nesreće, te na 92. km u smjeru Zagreba zbog predmeta na kolniku.


Ni sutra neće biti puno bolje

Sutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Kiša će padati mjestimice u noći i ujutro u Dalmaciji, posebice na krajnjem jugu. Prema kraju dana novo naoblačenje s kišom na sjevernom Jadranu i snijegom u gorju te u dijelu središnje Hrvatske. Vjetar na kopnu većinom slab, potkraj dana mjestimice umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjerena, moguće i jaka bura i sjeverac, prema otvorenome sjeverozapadnjak, navečer na sjeveru jugozapadnjak. U noći i ujutro na krajnjem jugu još jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od -4 do 1, na Jadranu 5 do 10 °C. Najviša dnevna između 2 i 7, na Jadranu 9 i 14 °C, prognozira DHMZ.

(net.hr)

Ne propustite