Haass: Nije dobro da ste u fokusu SAD-a

Region
Haass: Nije dobro da ste u fokusu SAD-a
.

Predsjednika američkog Savjeta za spoljne odnose Richard Haass izjavio je večeras da bi nastojanja Beograda da utiče na SAD da promijeni politiku prema Srbiji predstavljalo gubljenje vremena.

"Voljeli bismo da vidimo da region napreduje. Najvažnije je da vi i vaši susjedi imate veću ulogu u regionu od SAD-a", rekao je Haass u Beogradu na promociji knjige "Svijet u neredu" u izdanju Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj Vuka Jeremića.

Prema njegovim riječima, važno je i da vlade i narodi shvate da oni utiču na svoju budućnost i da o regionu treba da odlučuju zemlje regiona.

Haass, koga je Jeremić nazvao jednim od najuticajnijih američkih diplomata i strateških mislilaca, ocijenio je da "autsajderi" poput SAD-a, za razliku od glavnih aktera u nekom problemu, mogu da dopirnesu malo u postizanju rješenja.

Beograd i Priština moraju sami doći do rješenja, rekao je Haass koji je rekao i da ne žali zbog NATO bombardovanja SRJ.

"Ako trošite vrijeme da skrenete pažnju Bijele kuće, Kongresa, Washingtona, State Departmenta to je gubljenje vremena", rekao je Haass na pitanje Jeremića šta bi srbijanski zvaničnici trebalo da urade da bi SAD poboljšale politiku prema Srbiji iz njihovog ugla, a za koje je rekao da misli da nije dobro pitanje.

Haass, koji je radio sa četiri američka predsjednika, ocijenio je da je teško održati prioritet SAD-a, i da je dobro što ga Srbija nema, jer to znači da postoji problem i aktivna kriza.

Dodao je da se nijedan američki zvaničnik neće probuditi i pomisliti na Balkan kada u svijetu ima mnogo toga važnijeg.

Podsjetio je da je Balkan posljednji put bio u fokusu SAD-a u vrijeme raspada bivše Jugoslavije.

Srbija ima aktivne izazove koje treba da riješi, ne treba pogoršavati stanje u regionu da bi došli u fokus SAD-a, rekao je Haass.

On je naveo i da je nefer reći da intervencija na SRJ loše izvedena i loše osmišljena samo zato što stvari poslije nisu ispale dobro.

"Pažnju treba usmjeriti kako živjeti u budućnosti, a ne tako što će se govoriti bili smo žrtve prije 20 godina", rekao je Haass i dodao da intervencije obično rješavaju jedan problem.

"Intervencije ne rješavaju historiju, one rješavaju samo jedno poglavlje", rekao je Haass i dodao je da je teško govoriti o bombardovanju SRJ jer se ne zna šta bi se desilo da do nje nije došlo.

Haass je na skupu govorio i o najvećim prijetnjama po čovječanstvo - klimatskim promjenama, upotrebi nuklearnog naoružanja i bolestima, pandemijama, ali i onim koje svakodnevno ubijaju kao što su dijabetes, krvni pritisak, pušenje i sjedenje.

 

(Beta)

Ne propustite