NOVA OGRANIČENJA ZA MLADE VOZAČE: Nema bijesnih automobila! Evo koliko im je konjskih snaga dozvoljeno!

Region
NOVA OGRANIČENJA ZA MLADE VOZAČE: Nema bijesnih automobila! Evo koliko im je konjskih snaga dozvoljeno!
.

Vozači u Srbiji mlađi od 19 godina neće ubuduće smjeti da voze motocikle ili automobile veće snage od 80 kilovata, zabranjeno će im biti i da upravljaju vozilima između 23.00 i 6.00, a kad je riječ o alkoholnim pićima, za njih će važiti nulta tolerancija.


Ovo su novine u budućem Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima koje je predstavio načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Arsov.


Arsov je na današnjem stručnom skupu "Upravljanje bezbjednošću drumskog saobraćaja na lokalu" rekao da su predložene izmjene posljedica "crne statistike" na putevima u Srbiji, gdje čak četvrtina svih poginulih vozača čine mladi od 18 do 30 godina.

"Iz tog razloga su pooštreni uslovi u izmjenama i dopunama Zakona sa probnom vozačkom dozvolom, pa će tako oni koji polože za kola poslije 19. godine imati probnu vozačku dozvolu dvije godine, dok će oni mlađi od 19 voziti s probnom dozvolom do 21. godine", kaže Arsov i dodaje da se probna vozačka dozvola uvodi za sve A i B1 kategorije vozila.

Kaže da je Vlada Srbije prošle godine usvojila Zakon i dostavila ga Skupštini, te da se čeka sljedeće zasjedanje kako bi Zakon došao na dnevni red, prenosi Tanjug.

Pored toga, mladima će biti zabranjeno da upravljaju vozilima snage preko 80 kilovata, a brzina kojom se kreću je ograničena na 90 procenata od postavljenog ograničenja na putu, odnosno na auto-putu će to biti 110 kilometara na sat, objašnjava Arsov.

"Period u kojem neće smjeti da upravljaju vozilom je od 23.00 do 6.00 ujutro i maksimalno tri osobe će smjeti da budu u kolima", kaže on uz napomenu da za njih važi nulta tolerancija kada je u pitanju alkohol.

"Povrede u saobraćaju su jedan od tri vodeća uzroka smrti u starosnoj grupi od pet do 44 godine u Srbiji. Razvijene zemlje EU su još sedamdesetih godina krenule u razvijanje ideje upravljanja bezbjednošću saobraćaja i od te ideje su dosta napredovale", kaže Arsov, uz ocjenu da je Srbija još daleko od razvijanja sistema upravljanja bezbjednošću saobraćaja.

Statistika pokazuje da je u posljednjih deset godina u Srbiji poginulo oko 6.800 osoba, a prošle godine je 580 ljudi izgubilo život na putevima u toj zemlji.

Broj teških tjelesnih povreda u saobraćajnim nezgodama je ogroman, kaže Arsov, oko 39.000 osoba je u zadnjih deset godina zadobilo teške tjelesne povrede.

Veliki broj njih su, kaže, ostali trajni invalidi i posljedice saobraćajne nezgode će imati do kraja života.

(Fena)

 

Ne propustite