Zaev: Novo ime Makedonije potvrdit ćemo na referendumu

Region
Zaev: Novo ime Makedonije potvrdit ćemo na referendumu
.

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je optimizam da će višegodišnji spor sa Grčkom oko imena Makedonije biti okončan, kako je rekao, dostojanstveno i rješenjem kojim će biti zadovoljne obje strane - Atina i Skoplje.
 

"Vidim da se razvija i transparentan proces, mi želimo nacionalni konsenzus i kada rješenje bude pronađeno to ćemo potvrditi na referendumu", rekao je Zaev.

On je dodao da je izbor imena uslov za članstvo Makedonije u NATO-u i da se nada da bi već ove godine ta zemlja mogla dobiti poziv da postane 30. članica Atlantskog saveza, prenijeli su makedonski mediji.

Pet prijedloga za novo ime Makedonije ostaje u opticaju i nakon posljednjeg sastanka u Njujorku predstavnika Skoplja i Atine, uz posredovanje predstavnika UN Metjua Nimeca, prenio je portal "Tema" na albanskom jeziku.

Riječ je o imenima: Republika Nova Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), prenosi taj medij.

Nimec je u intervju za grčku tv ANT 1 rekao da će u imenu ostati naziv Makedonija jer je to, kao tako prepoznalo do sada već 100 zemalja, prenosi Tanjug.

(Fena)

Ne propustite