Policija u Bernu istražuje postavljanje provokativnog transparenta protiv Trumpa

Svijet
Policija u Bernu istražuje postavljanje provokativnog transparenta protiv Trumpa
.

Policija u švicarskoj prijestonici Bernu saopćila je u četvrtak da istražuje postavljanje provokativnog transparenta na kome piše "Ubijte Trumpa njegovim oružjem", javili su u četvrtak švicarski mediji.

Transparent je korišten na protestnom skupu tokom vikenda protiv predstojećeg Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) i protiv očekivanog prisustva američkog predsjednika Donalda Trumpa u Davosu, prenosi Swissinfo, website nacionalnog tv emitera.

Transparent je bio na čelu povorke od 1.000 ljudi koji su demonstrirali protiv predstojećeg sastanka WEF u Davosu, i koji je nalik plakatu s mitinga u Bernu iz maja 2017. protiv  turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Na tom plakatu je pisalo "Ubijte Erdogana njegovim oružjem!" i prikazuje pušku uperenu u glavu turskog čelnika. Transparent je izazvao diplomatski spor između Švicarske i Turske, prenosi Swissinfo.

Policija i javni tužilac Berna istražuju da li je počinjeno krivično djelo postavljanjem posljednjeg transparenta, izjavio je portparol gradskih vlasti za švicarsku novinsku agenciju SDA  (Schweizerische Depeschenagentur AG).

Trump će biti prvi američki predsjednik koji prisustvuje forumu u Davosu, nakon bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona u 2000. godini, prenosi Xinhua.

(Fena)

Ne propustite