Kovač: BiH nema boljeg prijatelja od Hrvatske

Vijesti
Kovač: BiH nema boljeg prijatelja od Hrvatske
.

"Bilo je dosta simbolike koja je važna u politici i uvjeren sam da će ovo biti doprinos jačanju povjerenje između dviju država koje su tijesno povezane", kazao je za N1 Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Kako komentariše posjetu Grabar Kitarović?

"Ono što sam vidio i čuo dojam je da je posjet bio vrlo uspješan. Bilo je dosta simbolike koja je važna u politici i uvjeren sam da će ovo biti doprinos jačanju povjerenje između dviju država koje su tijesno povezane. Moramo nastaviti graditi to povjerenje, drago mi je da smo prošle godine imali zajedničku sjednicu nakon sedam godina pauze. Bez obzira na verbalne duele kojih ima, BiH nema boljeg prijatelja od Hrvatske", kazao je Kovač i dodao:

"Sigurno da je važno bilo da je gospođa predsjednica bila u Ahmićima i Križančevom selu i poklonila se žrtvama stravičnih pokolja".

Da li je skandal sama situacija oko slijetanja aviona?

"Nisam upućen u razloge odgode slijetanja predsjednice, međutim ne bih tome pridavao toliko važnosti jer će za koji dan biti zaboravljeno. Nemojmo gledati svaku dlaku u jajetu, idemo razgovarati o tome šta se može napraviti. Naš je dojam u Hrvatskoj da je posjeta bila uspješna, želim vjerovati da su kolege u BiH pod tim dojmom. Moramo nastaviti graditi povjerenje, to ne ide preko noći. Moje polazište je da razgovaramo sa prijateljima u BiH i da teška pitanja možemo riješiti u dijalogu koji je ispunjen prijateljskim osjećajem", kazao je Kovač za N1.

Pelješki most?

"Ja sam se prošlo ljeto čudio kad sam shvatio da su neke kolege već u kampanji pa su otvorile tu temu u javnosti; gledajte: pogledajmo činjenice. Radi se o projektu koji je hrvatski, a zbog sufinansiranje EU radi se i o evropskom projektu. On se temeljem ugovora o državnoj granici gradi na hrvatskom teritoriju s jedne i s druge strane. U tom ugovoru iz 1999. godine definisano je koje su granice na moru. Naravno da BiH uživa neškodljiv prolaz do otvorenog mora. Prema tome, moja želja je da se prestanemo baviti Pelješkim mostom. Mi želimo da u BiH bude sagrađen koridor Vc i smatram da će Pelješki most bizi pozitivan, ne samo za Hrvatsku, nego i za BiH jer će mnogi građani BiH koji imaju vikendice na južnom Jadranu moži lakše do njih doći. Komunikacija o tehničkim detaljima je obavljena prije puno godina, bili smo u kontaktu sa kolegama iz BiH. Prestanimo trošiti vrijeme na nešto što će uskoro biti realnost i gledajmo šta možemo uraditi da bi se sama BiH bolje razvijala na evropskom planu", poručio je Kovač.

 

(N1)

Ne propustite