ŽENE SU NAJVIŠE UGROŽENE:Ova BOLEST ne bira svoje žrtve, a napada podmuklo! Umor je jedan od početnih znakova, evo šta ga još prati!

Porodica i zdravlje
ŽENE SU NAJVIŠE UGROŽENE:Ova BOLEST ne bira svoje žrtve, a napada podmuklo! Umor je jedan od početnih znakova, evo šta ga još prati!
.

Fibromijalgija je mišićno-koštani poremećaj koji uzrokuje umor, bol u mišićima i zglobovima i probleme sa pamćenjem.

Fibromialgiju je vrlo teško prepoznati i dijagnosticirati, no postoje simptomi koji mogu ukazati na bolest.Bol je glavni znak po kojem se bolest prepoznaje, ali za razliku od ostalih bolnih stanja, kod fibromialgije bol je proširena na cijelo tijelo: trup, noge i ruke.

Bolesnice, a vrlo rijetko bolesnici, žale se na proširenu bol mišićno-skeletnog sustava, zamor, poremećaj spavanja, bolnu osjetljivost pojedinih točaka na tijelu te na otežano pamćenje i oslabljenu koncentraciju.

Na primjer, ako imamo problem s kralježnicom, osjećat ćemo bol u vratu ili križima, a u rijetkim će se slučajevima bol širiti prema jednoj ruci ili nozi. Kod fibromialgije bolesnik osjeća u isto vrijeme bol u vratu s prednje i stražnje strane, u rukama, nogama i zdjelici.

Najčešća područja boli su:

  •     Zatiljak
  •     Područje između lopatica
  •     Prednja strana vrata
  •     Gornji dio prsišta
  •     Vanjski dio područja lakta
  •     Gornji dio natkoljenice s prednje strane
  •     Bočni dio natkoljenice
  •     Unutarnja strana koljena

Bol je u početku ograničena na manje površine, a kako bolest napreduje proširuje se na cijelo tijelo. Presudni uvjet za dijagnosticiranje fibromialgije je da se bol istovremeno osjeća iznad i ispod struka. Bol može prelaziti s jednog dijela tijela na drugi i varirati u intenzitetu.

Najčešće je tupa i nije isprovocirana pokretom. Ponekad je probadajuća, kao istezanje ili se očituje kao duboka mišićna bol. Bol je mnogo jača u jutarnjim satima i udružena je s osjećajem ukočenosti i neelastičnosti mišića.

Neki bolesnici mogu osjećati i druge senzacije kao što je neosjetljivost površnih dijelova kože ili osjećaj mravinaca i pečenja, što pridonosi ukupnoj nelagodi.

Prema broju i smještaju bolnih točaka na tijelu postavlja se dijagnoza fibromialgije.

Faktori rizika za bol:

  •     Vlaga i hladnoća
  •     Nesanica
  •     Fizički i mentalni zamor
  •     Pojačana fizička aktivnost

Žene zapravo mnogo češće pate od fibromijalgije, a u ovom trenutku ne postoji lijek za ovaj poremećaj.

Fibromijalgija često izaziva široko rasprostranjenu bol i umor, i može izazvati da su određeni dijelovi tijela bolno na dodir. Ovaj poremećaj može utjecati na vaše navike spavanja, obično ograničava miran san i izazva depresiju. Ostali simptomi, uključuju:

– Bol u trbuhu

– Hronična glavobolja

– Suhoća usta, nosa i očiju

– Nemogućnost koncentracije

– Inkontinencija

– Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)

– Utrnulost ili peckanje u prstima i stopalima

– Krutost

Da bi se utvrdilo da li imate fibromijalgiju, vaš liječnik mora eliminirati druge moguće uzroke simptoma, dajući vam testove krvi.

(novi.ba/krenizdravo.rtl.hr)

 

Ne propustite