NJEMAČKI NAUČNIK OTKRIVA: Ovo je jednostavan test koji otkriva rak, i to prije nego što se bolest razvije!

Porodica i zdravlje
NJEMAČKI NAUČNIK OTKRIVA: Ovo je jednostavan test koji otkriva rak, i to prije nego što se bolest razvije!
.

Naučnici su napravili veliki pomak u borbi protiv kancera. Naime, pronašli su jednostavan test krvi koji detektuje kancer prije nego što se njegovi simptomi pojave.

Otkrit će bi moglo da spase veliki broj života.

Analiza krvi otkriva na vrijeme promjene u crvenim krvnim zrncima, odnosno mutacije u proteinima na površinama ovih ćelija, a koje rak izaziva. Naučnici ga porede sa protivpožarnim alarmom, a otkrit će je predstavljeno na Britanskom naučnom festivalu u Svonziju.

– Naše istraživanje veoma će olakšati postavljanje dijagnoza, i to će pomoći da se rak otkrije rano i da se odstrani – rekla je dr En Makartni.

Test je najprije potpuno razvijen, a zatim su naučnici sa Univerziteta u Svonziju sproveli studiju na 300 zdravih osoba, kao i na pacijentima koji su imali simptome raka i na onima koji su već imali kancer jednjaka. Predstoji dalje ispitivanje, na još većem broju ljudi.

Veoma je važno da test košta kao i običana analiza krvi i naučnici polažu velike nade da će se on naći u upotrebi i da će pomoći osobama sa visokim rizikom od dobijanja kancera.

 

Ne propustite