S Kaptola nestalo 50 miliona eura? Papa natjerao kardinala Bozanića da razriješi finansijsku aferu

Region
S Kaptola nestalo 50 miliona eura? Papa natjerao kardinala Bozanića da razriješi finansijsku aferu
.

Kako saznaje Nacional, kardinal Bozanić suspendirao je Miju Gabrića, jednog od najmoćnijih crkvenih vjerodostojnika, zbog makinacija nekretninama.

U pismu nadbiskupu Bozaniću Dekan Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke mons. Mijo Gabrić priznao je počinjenje kažnjivih djela iz crkvenog prava. "Nažalost, moram priznati, a što će najvjerojatnije utvrditi i Komisija koja istražuje moj slučaj, da sam za vrijeme vršenja službe dekana Zbora prebendara teško prekršio kanonske odredbe o vremenitim crkvenim dobrima. Doista, kao dekan Zbora dopustio sam i potpisao ugovore, tj. omogućio sam hipoteke na imovini Zbora prebendara kako bi investitori podigli kredite. Takvim poduzetim radnjama, osobito odobrenjem hipoteka, pridonio sam otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara", napisao je mons. Gabrić u pismu kardinalu Josipu Bozaniću. 

Nacional je objavio dokumente o velikoj financijskoj aferi Crkve, odnosno o makinacijama "teškima" 50 milijuna eura. Riječ je o građevinskim pothvatima, tj. gradnji Prebendarskih vrtova u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu i stambenih zgrada u Gorici u Zagrebu, investicijama koje su trebale donijeti prihod i dobit, ali očigledno nije tako završilo. 

Razrješavanje afere navodno je naredio sam papa Franjo, koji je to zatražio od zagrebačkog nadbiskupa kardinala Bozanića. 

Cijeli je slučaj, zapravo, počeo tužbom nekadašnjeg odvjetnika Zbora prebendara Darija Budimira, što je u nekoliko navrata izašlo u javnost, a u crkvenim se krugovima govorilo kako je odvjetnik Budimir stavio zabilježbe na gotovo cijelu Novu ves, tj. na kurije koje pripadaju prebendarima i u kojima oni žive, donosi Večernji list.

Budimir je za pružanje pravne pomoći u četiri godine dobio više od milion kuna, a tužbom traži još gotovo sedam miliona.

Mons. Gabrić je kažnjen crkvenim stegovnim mjerama pa mu se na sedam godina zabranjuje bilo koja služba koja je povezana s upravljanjem crkvenim dobrima.

Ne propustite