"Ako ne budu kažnjeni, objavit ćemo imena svih odgovornih što je zagrebački zubar pedofil na slobodi"

Region
"Ako ne budu kažnjeni, objavit ćemo imena svih odgovornih što je zagrebački zubar pedofil na slobodi"
Ako institucije ne budu reagirale, udruga Lavice javno će objaviti imena svih odgovornih u slučaju djeteta koje je spolno zlostavljao zubar, a koji je osuđen samo društveno korisnim radom. Podsjetimo, radi se o 46-godišnjem obiteljskom stomatologu koji je seksualno zlostavljao 13-godišnju djevojčicu u razdoblju od 14. oktobra do 1. decembra 2015. godine.

Ako institucije ne budu reagirale, udruga Lavice javno će objaviti imena svih odgovornih u slučaju djeteta koje je spolno zlostavljao zubar, a koji je osuđen samo društveno korisnim radom. Podsjetimo, radi se o 46-godišnjem obiteljskom stomatologu koji je seksualno zlostavljao 13-godišnju djevojčicu u razdoblju od 14. oktobra do 1. decembra 2015. godine.

"Ako se ne bude reagiralo na način da svi odgovorni za ovaj slučaj budu adekvatno sankcionirani, izaći ćemo s imenima onih koji su napravili propuste kako se to više ne bi ponovilo", otkrila je za Index Anita Papa, predsjednica udruge Lavice za zaštitu žrtava pedofila.

Nakon što je susjeda ispričala roditeljima što je vidjela, oni su sve prijavili policiji. Pohotni stomatolog priveden je tek nakon što su roditelji prijavi priložili kćerin mobitel s inkriminirajućim porukama i snimkama koje joj je pohotnik slao. Priveden je i ispitivan 7. i 8. prosinca 2015. godine. U istražnom zatvoru je boravio od 18. siječnja do 9. ožujka 2016., kada mu je izrečena nepravomoćna presuda.

 

Dobio godinu dana zatvora, pretvorenu u društveno koristan rad

Sud je utvrdio da je, iako je znao da dijete nema navršenih 15 godina, u cilju zadovoljenja svog spolnog nagona djevojčicu osnovnoškolske dobi u parku i u svome stanu ljubio u usta, dirao po stražnjici i grudima i na mobitel joj poslao sliku svog spolovila. Djetetu mlađem od 15 godina prikazao je posredstvom računalnog sustava sliku pornografskog sadržaja, čime je počinio ukupno tri kaznena djela.

Za roditelje je nastupio šok jer je seksualni predator za počinjena nedjela nad njihovom djevojčicom osuđen tek na jedinstvenu kaznu zatvora od godine dana koja je zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od dva sata dnevno za jedan dan zatvora.

"Roditelji troše tisuće kuna da doznaju je li zlostavljač njihovog djeteta osuđen"

"Zatvorska kazna zamijenjena mu je radom za opće dobro, ukupno 720 sati, no prema našim informacijama već je odradio taj rad jer mu se odbija vrijeme provedeno u pritvoru. Prema najnovijim informacijama koje imamo, izgleda da mu se ipak prekinuo ugovor o djelu koji je imao s jednim domom zdravlja.

Strašno je što nitko nije znao kad je presuda napokon postala pravomoćna. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je stalno slala upite ministarstvu, molila je da je se obavještava u tom slučaju, no nitko ništa.

On je bio osuđen, a ona je tek nakon godinu dana doznala da je bila pravomoćna presuda. Kad se radi o žrtvama seksualnog zlostavljanja (kad to zlostavljanje nije unutar obitelji) onda se roditelj uopće ne obavještava ni o čemu. Ni kad je donesena pravomoćna presuda, ni kad se zlostavljač pušta iz pritvora. Sve to se jedino može doznati da roditelj unajmi odvjetnika o svom trošku da zastupa dijete iako ni to nije jamstvo da će odvjetnik doznati.

Odvjetnički ured je tako tražio uvid u dokumentaciju. Na jednom sudu je bila presuda, a na sudu u drugom gradu je bila pravomoćna presuda. Šeću vas od grada do grada dok ne doznate što je s time. Sramota je da roditelj u takvoj situaciji još mora skupo plaćati odvjetnika kako bi doznao što je sa zlostavljačem svojeg djeteta. Cijena ročišta u kaznenom postupku je 4000 kuna. Uz sve to, dijete proživljava dodatnu torturu.

I moram reći kako je u ovom slučaju sa zubarom policija dobro odradila posao, ali DORH nije inzistirao na ispitivanju. Sud nije uzeo u obzir sve dokaze, jer bi po njima kazna trebala biti puno veća. Pa u trenu kad znamo kakvo je pravosuđe, kod ovog slučaja je od trena prijave do pravomoćne presude prošlo svega sedam mjeseci.

Sve bi bilo dobro da je presuda pravedna. A ne da za takav zločin završi s radom za opće dobro", rekla je za Index Anita Papa te dodala kako će, ako se institucije ne pokrenu i ne isprave nepravdu, udruga u javnost dati sva imena odgovornih u ovom slučaju.

Podsjetimo kako su roditelji djevojčice iz Zagreba od susjede doznali što njihov obiteljski stomatolog radi s njihovom 13-godišnjom kćeri u jednom od obližnjih parkova. Susjeda je svjedočila sceni bludnih radnji koje je pohotni stomatolog obavljao nad djetetom i to u više navrata.

Stomatologu je, kako je napisano u objašnjenju presude, sud olakotnim okolnostima uzeo činjenicu da ima bolesne roditelje za koje se nema tko brinuti ali i "da ima stambeni kredit od kojega je kupio stan u kojem živi pa bi gubitkom posla ostao i bez stana". A na suđenju se pozivao na to da je hrvatski branitelj i priznao ono što mu se stavljalo na teret.

S obzirom na to, sud je naveo kako daljnji dokazni postupak nije proveden nego su samo "izvršili uvid i pročitali priloženu dokumentaciju i dokaze u spisu" ignorirajući, prema mišljenju roditelja, puno jače dokaze poput priložene fotodokumentacije sa SMS porukama, iskaz djevojčice i svjedoka koji su teretili stomatologa te brojne druge dokaze.

Roditelji su, osim malom kaznom, ostali zapanjeni i činjenicom da je cijelo vrijeme nakon puštanja iz istražnog zatvora te u međuvremenu izrečene pravomoćne presude, pedofil sve do početka ove godine normalno radio na svojem radnom mjestu u jednom zagrebačkom domu zdravlja.

Kako nam je Anita Papa rekla, on je za vrijeme dok je bio u istražnom zatvoru koristio slobodne dane i godišnji odmor tako da se nije ni znalo da je u zatvoru.

Pravomoćno osuđeni pedofil stomatolog nakon presude je nastavio s radom u domu zdravlja, uključujući i rad s djecom, no nedavno mu je, je kako smo naveli na početku teksta ipak otkazan ugovor o djelu te više ne radi u domu zdravlja.

(Index.hr)

Ne propustite