SMRZAVAJU SE NA -67: Pokvario se glavni termometar!Ova zima će biti najmračnija otkad postoje mjerenja!

Svijet
SMRZAVAJU SE NA -67: Pokvario se glavni termometar!Ova zima će biti najmračnija otkad postoje mjerenja!
.

SIBIR: Posljednja temperatura koju je uređaj, postavljen kao turistička atrakcija zabilježio, bila je minus 62. I dok se lokalci smrzavaju, kineski turisti kupaju se u obližnjem jezeru...

Glavni termometar u sibirskom selu Ojmjakon, poznatom kao najhladnijem naseljenoim mjestu na svijetu, prestao je raditi nakon što se temperatura zraka spustila ispod minus 60 Celzijevih stupnjeva.
Posljednja temperatura koju je uređaj, postavljen kao turistička atrakcija zabilježio, bila je minus 62. Siberian Times objavio je kako su neki stanovnici posljednjih dana izmjerili čak minus 67 stupnjeva što je vrlo blizu najnižoj temperaturi ikad zabilježenoj u selu koja je, u veljači 1993., iznosila minus 67,7.
Ojmjakon ima 50 stanovnika, a njegovo ime znači "voda koja ne smrzava" jer se u blizini nalazi termalni izvor. Ljudi se uglavnom griju na drva i ugljen, a dok u prosincu imaju svega tri sata dnevne svjetlosti, u ljeto se to produži na čak 21 sat

U mjestu na 750 metara nadmorske visine samo je jedna trgovina, ali i škola koja se zatvara tek ako temperatura padne ispod minus 52 stupnja.

Novi val hladnoće nije nimalo ugodan ni za lokalce naviknute na niske temperature, ali pet kineskih turista s tim očito nema problema. Na minus 65 odlučili su se okupati u termalnim jezerima i još, stojeći u vodi do koljena, u kupaćim gaćama pozirati za fotografiju.
- Dok se stanovnici Ojmjakona čak i boje izaći van jer je prehladno, kineski turisti plivaju, rekla je novinarka iz Elena Pototskaja koja ih je snimila.

Ni u gotovo 700 kilometara udaljenom Jakutsku, glavnom gradu republiek Jakutske, situacija nije puno bolja. Dokazuje to i fotografija koji je objavila 24-godišnja Anastazia Gruzdeva, a na kojoj se vidi da su se njoj i prijateljicama doslovce smrznule trepavice.


Ova zima u Rusiji, prema procjenama, vjerojatno će biti "najmračnija" otkad psotoje mjerenja. Prevladavaju padaline i oblačno vrijeme, a sunca je vrlo malo. Primjerice, u Moskvi je proteklog prosinca bilo svega šest minuta sunca nasuprot prijašnjim godinama kada ga je bilo i po nekoliko desetaka sati.

(novi.ba/24sata.hr)

Ne propustite