ZVANIČNA POSJETA PREDSJEDNICE HRVATSKE/ ĆAMIL DURAKOVIĆ ZA NOVI.BA: Moramo izlaziti iz koncepta da je samo jedna stranka ustvari cijeli narod

Bosna i Hercegovina
ZVANIČNA POSJETA PREDSJEDNICE HRVATSKE/ ĆAMIL DURAKOVIĆ ZA NOVI.BA: Moramo izlaziti iz koncepta da je samo jedna stranka ustvari cijeli narod
.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar  - Kitarović dočekana je u danas u Sarajevu uz najviše državne počasti. 

Dočekali su je najviši državni zvaničnici BiH, predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović te članovi Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

img-0156

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva, Kolinda će razgovarati sa Majkama Srebrenice, nakon što su nedavno razmijenili i pisma.

O Kolindinom dolasku u našu zemlju razgovarali smo sa bivšim načelnikom Srebrenice Ćamilom Durakovićem. 

Ćamil je za Novi.ba kazao kako je hrvatska predsjednica prilikom dolaska u Memorijalni centar u Potočarima 2015. godine vodila prijateljsku politiku prema BiH. 

"Kada je 2015. godine Kolinda Grabar – Kitarović stigla u Memorijalni centar u Potočarima, te dočekana kao „kraljica Balkana“, vodila je prijateljsku politiku prema državi Bosni i Hercegovini, kao i svim narodima koji u njoj žive. Predsjednica je imala potpuno drugačiju retoriku. Samo dvije godine nakon toga, ona koja je pri dolasku u Memorijalni centar u Potočarima izjavila: „U ime Hrvatske i svoje osobno ime, narodima u BiH želim budućnost svjetla, mira i prosperiteta. Hrvatska je uz vas“, na osnovu podataka čiji je izvor samo njoj poznat navodi broj islamskih terorista koji žive u Bosni i Hercegovini, čime je ne samo narušila ugled naše države u svijetu, nego i odnose između Hrvata i Bošnjaka, te radikalno promijenila svoju retoriku vezano za narode koji žive na ovim prostorima." - kazao nam je Duraković. 

img-0138

Tada su Majke Srebrenice vjerovale u mogućnost uspostavljanja prijateljskih odnosa sa Hrvatskom. 

"Majke Srebrenice su takvu poruku doživjele lično, budući da su iskreno vjerovale u uspostavljanje prijateljskih odnosa sa susjednom Hrvatskom, no koliko su bile u pravu najbolje svjedoče stavovi predsjednice vezano za presudu Haga hrvatskoj šestorci. Izjavama o gubljenju kredibiliteta Haškog tribunala ukoliko potvrdi, kao što je to i učinio, prvostepenu predusu Jadranku Prliću kao i ostalima, Kolinda Grabar - Kitarović je jasno stala na stranu Tuđmanove politke iz razdoblja 1991 – 1995. godine čime je naštetila odnosima BiH i Hrvatske, te Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini." - pojasnio je. 

Duraković smatra kako je cilj Kolindine posjete izravna podrška HDZ-u. 

"Volio bih da griješim, no smatram da je cilj posjete hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini nakon takvih izjava i više no jasan – davanje izravne podrške HDZ–u, te upućivanje poruke Hrvatima u Bosni i Hercegovini da je davanje glasa HDZ–u na narednim izborima jedina ispravna opcija za opstanak hrvatskog naroda u BiH. Što je po meni pogrešno, jer moramo izlaziti iz koncepta da je samo jedna stranka ustvari cijeli narod." - zaključio je Duraković. 

 

Ne propustite