NOVI.BA KOMENTAR DANA/Ivana Marić: Svakog gosta dva dana dosta

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA KOMENTAR DANA/Ivana Marić: Svakog gosta dva dana dosta
.

Dolazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović je značajan za Bosnu i Hercegovinu, a to pokazuje i činjenica da ju je na aerodromu čekao ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak u pratnji veleposlanika Republike Hrvatske u BiH i drugih osoba predviđenih diplomatskim protokolom. 

Možete zamisliti njihovo iznenađenje kada su im javili da predsjednica nije došla. Ova vijest ni nije nešto neobično za Sarajevo u kojem je u zimskom periodu vjerovatnoća da ćete sletjeti ravna kockanju. Međutim, razlog nedolaska nisu loši uvjeti, već gospođa Grabar-Kitarović nije ni poletjela iz Zagreba. 

Domaćini o tome nisu bili informirani niti su znali razlog njenog nedolaska. Tek naknadno su se iz ureda predsjednice udostojili da javnost informiraju da je predsjednica odgodila dolazak za sutradan zbog iskrslih obaveza. Svima se može desiti da moraju odgoditi najavljenu posjetu zbog iskrslih obaveza, ali o tome treba na vrijeme obavijestiti i osobe koje vas čekaju. Ne bi bilo zgoreg da predsjednicu i njen tim savjetnika neko podsjeti na diplomatski protokol, ali i osnove kulture ponašanja.

Ovaj gaf je samo jedan u podugačkom nizu gafova hrvatske predsjednice koji je ujedno i odgovarajuća najava za to šta se očekuje od njene posjete. 

Očekujemo da ne uradi ili izjavi nešto što će eventualno pogoršati odnose između Hrvata i Bošnjaka u BiH, jer je svojim ranijim izjavama upravo to postizala. 

Očekujemo da se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH, prvo jer je BiH samostalna i punoljetna država koja bi trebala biti u stanju da sama rješava svoje probleme, a drugo jer Hrvatska ima dovoljno svojih problema, pa bi se predsjednica trebala prvo fokusirati na svoje dvorište. Direktnim pokušajem uplitanja u unutrašnja pitanja, konkretno na usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH, predsjednica pokazuje da smatra da politički predstavnici građana u BiH nisu na razini svog zadatka i da nisu u stanju sami da rješavaju svoje probleme, već trebaju pomoć sa strane. 

Dodatno je uvredljivo to što je predsjednica o našem problemu razgovarala sa turskim predsjednikom Erdoganom, koji je bio jasan i izričit da se tu radi o unutarnjem pitanju BiH i da on nema namjeru da dijeli direktive. 

U odnosima Bosne i Hercegovine prema susjedima je dobro što postoje dvije adrese za razgovore: predsjednik i premijer. U odnosima sa Srbijom imali smo probleme sa Nikolićem koje je izglađivao Vučić, dok u odnosima sa Hrvatskom imamo probleme sa Grabar-Kitarović, koje izvlači Plenković.

Ne propustite