Kolinda Grabar Kitarović doputovala u Sarajevo

Bosna i Hercegovina
Kolinda Grabar Kitarović doputovala u Sarajevo
.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović doputovala je u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će se sastati sa brojnim bh. zvaničnicima, potvrđeno je za N1 sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Iako je njen dolazak bio planiran za utorak navečer, ona nije sletjela na sarajevski aerodrom iz još uvijek nepoznatih razloga.

Na pisti sarajevske zračne luke sve je bilo spremno za doček, a hrvatsku predsjednicu uzalud je čekalo izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvođeno ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Oko 19 sati i 20 minuta, kada je bilo predviđeno slijetanje zrakoplova, bh. delegacija je obaviještena da Grabar Kitarović dolazi ipak sutra. O razlozima termina posjete ni sam šef diplomacije BiH Igor Crnadak ništa ne zna, jednako kao ni hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan del Vechio.

Na pitanje zašto gosti iz Zagreba večeras nisu došli u Sarajevo, Crnadak je za N1 kazao da mu nije poznato zbog čega je došlo do promjene termina:

"Zaista ne znam", kazao je Crnadak.

Iz Ureda predsjednice Hrvatske poručili su kako će Grabar Kitarović u Sarajevo sletjeti u srijedu ujutro, "kako je i bilo planirano".

Kolinda Grabar Kitarović najprije će se sastati sa tročlanim Predsjedništvom BiH, a razgovarat će se o mnogim otvorenim pitanjima između dvije države.

Predsjednica Hrvatske će se u Sarajevu susresti i s kardinalom Vinkom Puljićem, te s Majkama Srebrenice, nakon što su nedavno razmijenili i pisma. Očekuje se i razgovor s Denisom Zvizdićem, predsjednikom Vijeća ministara BiH, a nezaobilazna tema bit će sigurno i izgradnja Pelješkog mosta. Nakon Sarajeva Grabar Kitarović odlazi u Novu Bilu, a posjetit će i samostan Guča Gora, a u Vitezu će razgovarati s Hrvatima koji su načelnici općina. U Žepču će posjetiti Katolički centar, a posjet će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

(N1)

Ne propustite