Namirnice koje nikako ne biste smjeli podgrijavati

Praktična žena
Namirnice koje nikako ne biste smjeli podgrijavati
.

Ostalo vam je hrane koju ne želite bacati, spremite je na hladno i podgrijte drugi dan. Prije nego to učinite, dobro je znati koje se namirnice ne smiju podgrijavati.

Nije potrebno napominjati kako podgrijavanje hrane nije preporučljivo, jer se tada otpuštaju toksični spojeve. To se, prema riječima Mirele Marić, magistrice nutricionizma posebno odnosi na ove namirnice:

1. Špinat, cvekla, celer i repa

U sebi sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrita dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj skupini i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku.

2. Gljive

One se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stupnjeva.

3. Krumpir

On također spada u toksičnu skupinu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krumpir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.

4. Meso

Ono zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznata našem organizmu, neprobavljiva pa samim time i toksična, piše Ordinacija.

Ne propustite