Da li je konzervirana hrana stvarno zdrava, evo šta kažu stručnjaci

Zanimljivosti
Da li je konzervirana hrana stvarno zdrava, evo šta kažu stručnjaci
.

Glavna briga stručnjaka su same konzerve – mnoge koriste takozvani bisfenol A ili BPA.

Konzervirana hrana jako je praktična, no koliko je zapravo zdrava i je li je sigurno jesti? Pitanje je to koji si postavljaju mnogi kojima je stalo do zdravlja.

Odgovor pak nije jednostavan jer takva hrana ima svoje prednosti i mane. – Konzervirane rajčice, grah, buča, tunjevina i losos nevjerojatno su zdravi. Usto su jako praktični jer dugo traju – kaže newyorška nutricionistica Karen Ansel za Women's Health.

Iako se možda čini da konzervirana hrana ima manje hranjivih sastojaka od svježe, proces konzerviranja zapravo ne utječe na udio bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kao ni minerala ili vitamina kao što su A, D, E i K. Međutim, zbog visokih temperatura tijekom konzerviranja može doći do oštećenja nekih vitamina koji se otapaju u vodi, poput C i B, kaže Ansel.

Karen Ansel zaključuje da ne bi preporučila ishranu koja se sastoji isključivo od konzervirane hrane, ali da ne bi bila zabrinuta zbog konzumiranja jedne konzervirane namirnice na dan ako ljudima to pomaže da jedu više zdrave hrane koju možda inače ne bi jeli, piše Večernji list.

Ne propustite