NEMOJTE BACATI LJUSKE BIJELOG LUKA: KADA VIDITE ZA ŠTA SU KORISNE I ZDRAVE, JEST ĆETE IH U SLAST

Praktična žena
NEMOJTE BACATI LJUSKE BIJELOG LUKA: KADA VIDITE ZA ŠTA SU KORISNE I ZDRAVE, JEST ĆETE IH U SLAST
.

Jedna od najzdravijih namirnica koju možete da unesete u tijelo je bijeli luk. Sirov, pečen, čak i crn, u svakom slučaju je pun posebnih antioksidanasa koji imaju antikancerogeno dejstvo, ali su i sjajni u dizanju imuniteta, prenosi “Žena“…

Ali to što je samo čen bijelog luka zdrav, ne znači da je ljuska za bacanje, baš naprotiv!

Ljuska bijelog luka je puna fenilpropanoida, koji su puni antioksidanasa, i mnogi stručnjaci tvrde čak i da je ljuska bijelog luka bogatija zdravim sastojcima od samog luka. U njoj ima i flavonola koji snižavaju krvni pritisak, ali i dosta vlakana, što znači da je sjajna za srce, probavne probleme, snižavanje holesterola i još dosta stvari.


 
A kako sve iskoristiti ljusku?

Možete je jesti zajedno sa samim bijelim lukom, ali obratite pažnju da luk bude organski uzgojen.

Možete da napravite čaj od ljuski – prosto ih stavite u ključalu vodu pa sačekajte par minuta da se prohladi.

Ispecite bijeli luk zajedno sa ljuskom u rerni, pa sve zajedno dodajte jelima.

Ne propustite