MUČI VAS ZUJANJE U UŠIMA? Riješite ga se pomoću ovog jednostavnog trika!

Zdrav život
MUČI VAS ZUJANJE U UŠIMA? Riješite ga se pomoću ovog jednostavnog trika!
.

Najnovije istraživanje pokazuje kako oko 10 posto odraslih osoba ima problem sa zujanjem u uhu/ušima, dok je ova pojava nešto zastupljenija u u starijoj dobi i kod muškaraca.

Tinitus (zujanje u uhu) je pojava kada osjećate zvuk bez prisustva spoljnog zvučnog stimulansa. Odnosno, čovjek tada čuje ono čega nema.

Uzroci tome mogu biti različiti: može doći do promjena na krvnim sudovima glave i vrata, grčenje mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu, povreda glave ili vrata, multiplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis … Ali i korištenja pojedinih lijekova.

Osim toga, zujanje u ušima se javlja i kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, ali i osoba sa lošom cirkulacijom.

Ukoliko se zujanje javlja zbog loše cirkulacije u ušima, te osobe iz svog života izbaciti kofein, cigarete, alkohol i smanjiti unos soli.

Nekada zujanje ušima može biti i posljedica nakupljenog voska. Kada ga se previše nakupi, može iritirati bubnjić i uzrokovati zujanje.

Ukoliko je zujanje učestalo, savjetujemo da posjetite liječnika kako bi provjerio vaše zdravstveno stanje.

imgonline-com-ua-resize-ykmglcnxd3ds1

 

Prirodni lijekovi za zujanje u ušima

Pšenične mekinje – lijek za tinitus

– 3 kašike pšeničnih mekinja
– 1 kašika latica crvenih ruža (suhih ili svježih)

Sve zajedno staviti u 3 dl crnog vina, staviti na vatru i pustiti da provri, zatim ocijediti dobijeni talog zamotati u gazu ili čistu krpu i tako topao privezati za uho.

Bademovo ulje za zujanje u ušima

Komadić vate umočiti u bademovo ulje i staviti u uho. Ponavljati više puta do ozdravljenja. Bademovo ulje se može upariti i sa kamilicom.

Narodni lijek za zujanje u ušima

1 kašiku kukuruznog brašna staviti u 2 dl vode. Promiješati i pustiti da odstoji preko noći. Ujutru dobro promiješati i popiti natašte. Postupak ponavljati 3 nedelje. Za vrijeme terapije ne piti alkohol i ne jesti svinjsko meso.

Tinitus lijek tinktura od arnike

Čim se primijeti zujanje kapne se 2 do 3 kapi i zatvori sa vatom. Može se i uzeti vata koja se natopi kamforom i stavi kratko u uhu 3 do 4 sekunde, ponavljati svakih 25 minuta…umjesto kamfora može poslužiti i eter.

Takodjer, parenje uha sa cvijetom crnog sljeza se primjenjuje kao lijek za tinitus. Naši preci su primjenjivali i hodanje bosim nogama po rosnoj djetelini kao lijek za zujanje u ušima.

Ne propustite