SIMPTOMI BRŽI I OD TESTA: Ukazat će vam na trudnoću daleko ranije

Porodica i zdravlje
SIMPTOMI BRŽI I OD TESTA: Ukazat će vam na trudnoću daleko ranije
.

Rana trudnoća se najbrže i najlakše otkriva uz pomoć testa, ali postoje suptilni znakovi koji odaju trudnoću, a najčešće su to bolne i otečene grudi, kao i umor.

1. Umor

Umor je najčešći znak rane trudnoće, a on je posljedica brojnih promjena koje se događaju u tijelu. Prve nedjelje su važne za razvoj ploda, pa je telo opterećeno do krajnjih granica.

Ukoliko sumnjate na trudnoću, ne pokušavajte da se razbudite dodatnim šoljicama kafe - uradite test.

2. Osjetljivost na mirise i ukuse

Mirisi koji vam nisu bili prijatni, poput mlijeka ili dima cigareta, postaće još odbojniji. Poznato je da već u najranijoj fazi trudnoće čulo ukusa postaje izrazito osjetljivo, čak i na najblaže mirise hrane, poput čaja.

Ako vam zasmeta miris omiljenog parfema, možete da pretpostavite da ste trudni.

3. Mučnina i povraćanje

Osjećaj mučnine i povraćanje su sigurni simptomi rane trudnoće. Ako do sada niste posumnjali, vrijeme je da kupite test.

Na svu sreću, mučnine prestanu nakon 12 nedjelja, ali neće ih nužno sve žene osetiti. Po pravilu, mučnina je pozitivna stvar jer povećani nivoi beta-HCG hormona upućuju na rast zametka.

 

 

4. Osjetljive grudi

Ako grudi počinju naglo da vam rastu i postaju bolne na dodir, to je često pokazatelj da ste trudne. Do te promjene dolazi u periodu od šest dana do 6 nedjelja nakon začeća.

Bolne i osjetljive dojke su pre svega normalna i uvek prisutna pojava u ranoj trudnoći. Ako je žena trudna više puta, jačina ove pojave se može donekle razlikovati od trudnoće do trudnoće.

Prvi simptomi koji se javljaju kada je trudnoća u pitanju su: 

- glavobolja 
- grčevi
- učestalo uriniranje 
- odbojnost prema mirisima 
- promjena raspoloženja 
- zatvor
- promjene grudi 

Ovo su simptomi koji se mogu pojaviti, a ukoliko ih imate itekako kupite sebi test za trudnoću. Ukoliko je još prerano, test za trunoću će biti negativan.

 

 

 

Ne propustite