OBRATITE PAŽNJU: Ako na vrijeme primijetite OVIH 5 znakova, MOGU VAM SPASITI ŽIVOT!

Porodica i zdravlje
OBRATITE PAŽNJU: Ako na vrijeme primijetite OVIH 5 znakova, MOGU VAM SPASITI ŽIVOT!
.

Naše tijelo, unutra i spolja je zaćuđujuća mašina koja ima bezbroj elemenata kao što je dijeta iz dana u dan, svakodnevna rutina i način života. Ali, tijelo nam nekad šalje poruke pomoću kojih možemo uvidjeti u kakvom je stanju organizam..

1. Urin

Prva jutarnja posjeta toaletu ne otkriva samo znakove upale i majčinstva, nego i mnogo više.

BOJA

Po boj urina možete primarno prvjeriti stepen hidratacije vašeg tijela. Svjetlija nijansa je definitivno bolja od mračnije što može ukazivati na dehidraciju ili lošu funkciju bubrega, koji je odgovoran za čišćenje krvi od nečistoća.

MIRIS

Miris urina razlikuje se zavisno od toga šta jedemo, najbolji primjer za to su šparoge, koje utiču na tijelo tako što povećavaju miris tekućine u tijelu. Ako nemate drugih znakova kao što su mračna i gusta mokraća, miris vas onda ne bi trebao previše uznemiriti.

KRV U URINU

Krv u mokraći je tužan pokazatelj bolesti mokraćnih puteva ili bubrega.

2. ZUBI

Pored kontrole zfravlja zubi i desni kod zubara, tako možete otkriti i stanje vašeg tijela. Osobito, promjene u ustima mogu biti prvi pokazatelj stanja koja pogađaju vaše srce, pluća, gastrointestinalni sistem… Ne zanemarujte promjene kod zuba ili desni nego potražite pomoć profesionalca.

3. TEŽINA

Ako prekomjerno dobijete na težini za kratko vrijeme to može ukazivati na hormonalni poremećaj ili tiroidne probleme, probleme sa bubrezima ili trudnoću.

4. KOŽA

Koža je najveći organ tijela koja je izložena vanjskim uticajima svaki dan. Nakon kupanja, pogledajte svoju kožu i koristite dva ogledala da možete vidjeti i svoja leđa.

Ako primijetite neke promjene kao što je promjena boje, izraštaji, svjetla ili tamna područja, posjetite specijalistu.

5.NOKTI

Nokti mogu biti lijep ukras na vašim rukama, ali imaju i mnogo veće značenje. Male kao i velike promjene na rukama kao i na nogama mogu biti pokazatelj raznih bolesti.

Svjetliji nokti zapravo si objašnjeni jako svjetlim ćelijama ispod noktiju. Mogu ukazivati na anemiju kao i nedostatak crvenih krvih zrnaca tako da morate uraditi test krvi. Horizontalne bijele linije preko nota mogu pokazati odsutnost zdravih proteina i drugih nutricijenata, ili bubrežnih bolesti.

Ne propustite