Da li treba zabraniti prodaju energetskih pića mladima?

Zanimljivosti
Da li treba zabraniti prodaju energetskih pića mladima?
.

Britanski trgovački lanac odlučio je zabraniti prodaju energetskih pića djeci, te od 5. marta ove godine mlađima od 16 godina više neće prodavati pića sa sadržajem kofeina većim od 150 miligrama po litri.

Naime, energetska pića vrlo su popularna, pogotovo među mladima, no sve su glasniji zahtjevi za ograničavanjem njihove prodaje zbog negativnih efekata koje mogu imati na zdravlje u slučaju pretjerane konzumacije jer u pravilu sadrže velike količine kofeina i šećera.

U Hrvatskoj, za sada, nema ograničavanja prodaje energetskih pića mladima

Hrvatski trgovački lanci ne namjeravaju samoinicijativno ograničavati prodaju energetskih pića, te su tu odluku prepustili zakonodavcima. Pitali smo najveće trgovačke lance – Konzum, Plodine, Lidl i Kaufland planiraju li uvesti ograničenja, kao što je to učinio Waitrose. Odgovorili su nam jedino Kaufland i Konzum, koji su rekli da će poštovati propise koji reguliraju prodaju energetskih pića.

Iako na pakiranjima energetskih pića stoji upozorenje da nisu preporučljiva za djecu, trudnice i dojilje, u većini zemalja ona se prodaju bez ikakvog ograničenja. U Europskoj uniji izuzetak su Litva, Latvija i Švedska koje su zabranile prodaju energetskih pića maloljetnicima.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan tražila je još prošle godine da Ministarstvo zdravlja zabrani prodaju energetskih pića djeci, pa čak i svim maloljetnicima, a svoj zahtjev obrazložila je time da su oni žrtve marketinga koji ih uvjerava da će od njih imati bolje rezultate u školi i sportu, a da su stvarne posljedice pretilost, dijabetes i karijes.

Kako neslužbeno doznajemo, njen zahtjev odbijen je pod izlikom da EU ne dopušta takve zabrane. Poslali smo upit Ministarstvu zdravlja, planiraju li ograničiti prodaju energetskih pića, no do objave teksta nismo dobili odgovor.

Prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), provedenom tokom 2011. godine u 16 zemalja EU-a, čak 68 posto adolescenata (u dobi od 10 do 18 godina), 30 posto odraslih i 18 posto djece (mlađih od 10 godina) konzumiralo je energetska pića. 

Energetska pića relativno su nova na tržištu, a prvo se pojavilo u Japanu 1960 godine. U Europi su se pojavila 1987. godine dok se u SAD-u pojavljuju 1997. godine. Iako ne postoji standardna definicija "energetskog pića" u znanstvenim istraživanjima, pod njima se podrazumijevaju bezalkoholna pića koja sadrže kofein, što je vrlo često glavni sastojak, uz dodatne sastojke poput taurina, raznih vitamina, ekstrakta guarane (brazilska biljka koja ima utjecaj sličan kofeinu), te se reklamiraju kao stimulansi koji podižu energiju.

Visoke doze kofeina utječu na krvožilni i živčani sustav

Visoke doze kofeina imaju snažan utjecaj na organizam, pogotovo na krvožilni i živčani sustav. Nakon konzumacije napitka s visokom dozom kofeina dolazi do ubrzavanja rada srca, porasta krvnog tlaka, što u nekim slučajevima može dovesti do srčanog udara. 

Prošle godine objavljeno istraživanje pokazalo je da i drugi sastojci energetskih pića, poput taurina, mogu neovisno od utjecaja kofeina utjecati na rast krvnog tlaka, pojavu srčane aritmije. Također, mogu se pojaviti razdoblja anksioznosti, promjene u ritmu spavanja te promjene raspoloženja, pogotovo kod djece i adolescenata.

Postoji i više smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu s konzumacijom energetskih pića, odnosno prevelikim unosom kofeina. U travnju prošle godine Davis Allen Cripe, šesnaestogodišnji učenik iz Južne Karoline, kolabirao je tijekom nastave. Prema nalazu mrtvozornika, srčane probleme koji su doveli do smrti uzrokovala je prevelika količina kofeina. Dječak je dva sata prije nego što je kolabirao konzumirao energetsko piće, bijelu kavu i gazirano piće, koje je također sadržavalo kofein.

Zabilježen je i slučaj smrti Japanca, čiju smrt su forenzičari također povezali s konzumacijom energetskih pića. Slučaj se dogodio 2015. godine i, prema podacima japanskog ministarstva zdravstva, to je prvi zabilježeni slučaj predoziranja kofeinom u njihovoj zemlji. Čovjek je radio u smjenama, na benzinskoj crpki koja radi 24 sata dnevno, te je energetska pića koristio kako bi lakše ostao budan, prenosi Index.
Nigerijac Elijah Nwankwo umro je krajem 2014. godine nakon što je u sklopu oklade popio osam limenki energetskog pića. Prema izvještaju lokalne policije, kladio se u iznos od 100 dolara da će popiti osam limenki energetskih pića, nakon čega je pao u komu i ubrzo umro.

Ne propustite