Domaći proizvođači smatraju nezakonitom novu esencijalnu listu lijekova u USK

Bosna i Hercegovina
Domaći proizvođači smatraju nezakonitom novu esencijalnu listu lijekova u USK
.

Uprkos ranijim ocjenama o propustima i nezakonitostima, ove sedmice je u Službenom glasniku Unsko-sanskog kantona objavljena nova Odluka o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja USK.

Najviše primjedbi na novu esencijalnu listu imali su domaći proizvođači, koji su tvrdili da su zakinuti, da se preferiraju strani proizvođači te da utvrđena lista nije u skladu s federalnim zakonom o lijekovima. Najveći proizvođač lijekova u BiH, Bosnalijek upozoravao je da je na novoj listi neopravdano izostavljeno 35 njihovih lijekova, a postojanje „tehničkih grešaka“ u svojoj odluci potvrdili su nedavno i iz kantonalne vlade.

Iz Bosnalijeka danas ističu da su zatečeni činjenicom da je odluka o novoj esencijalnoj listi objavljena i da će početi njena primjena. Dodaju da je ovo stvar za brzu reakciju tužilaštva i istražnih organa, jer su još u novembru mjesecu ukazali na „niz nezakonitih radnji prilikom formiranja esencijalne liste“.

Pojašnjavaju da je navedena odluka, prije svega, u suprotnosti sa odredbama člana 8. stav 2. Zakona o lijekovima FBiH (Sl. novine FBiH br. 109/12) i članom 6. stav 2. „Pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade listi lijekova u Federaciji BiH, načinu stavljanja i skidanja lijekova sa listi lijekova, obavezama ministarstava zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja, te proizvođača i prometnika lijekova uvrštenih na liste lijekova, kao i korištenje lijekova“ (Sl. novine FBiH br. 45/13), kojima je propisano da lijekovi sa Liste lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije BiH obavezno ulaze u sastav Listi lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja kantona.

Prema podacima koje ovih dana objavljuju mediji, u BiH su strani lijekovi zastupljeni sa čak 72 posto, u Hrvatskoj s 34, Srbiji 20, a u Sloveniji sa tek 10 posto.

Ne propustite