PUTINOV PROPAGANDNI KANAL: Ako želite stabilnost na Balkanu, vratite Jugoslaviju

Svijet
 PUTINOV PROPAGANDNI KANAL: Ako želite stabilnost na Balkanu, vratite Jugoslaviju
.

RUSSIA Today objavila je zanimljiv komentar Neila Clarka, svojeg redovitog komentatora koji je pisao i za niz poznatih britanskih medija, a u kojemu on analizira aktualne napetosti u regiji i kao rješenje problema nudi obnovu Jugoslavije.

S obzirom na to da Russia Today financira ruska država i da je riječ o medijskom projektu čiji je zadatak promicati interese Vladimira Putina, vrijedi obratiti pažnju kako oni tumače situaciju na Balkanu.

U tekstu se navodi kako ''svi problemi u regiji proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale pa i aktivno ohrabrivale'' te se, očekivano, kritizira što utjecajni američki think tank Council on Foreign Relations (CFR) smatra Rusiju faktorom koji najviše destabilizira situaciju na Balkanu.

RT smatra da sve potencijalne krize koje sada prijete regiji nisu krivnja ruske politike nego su ''posljedice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja''. Proziva se CFR zbog toga što brani opstojnost Bosne i Hercegovine te se propituje zašto je važan njen teritorijalni integritet ako je SAD podržavao neovisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva. ''Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?'' pita se RT u komentaru.

 

Predlaže se "postupna rekonstrukcija jugoslavenske federacije"

Ističe se da su ''mnogi ljudi u regiji nostalgični za Jugoslavijom'' te se spominje Gallupova prošlogodišnja anketa u kojoj je većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Makedonije, kao i 45 posto iz Slovenije (''koja se smatra najuspješnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije''), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

''Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su se narodi iz regije odlučili ujediniti u federalnu državu'', naglašava se u komentaru RT-a te se dodaje: ''Jugoslavija je postigla velike uspjehe u područjima kulture, sporta, umjetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za cijelo čovječanstvo.''

RT zaključuje da sada umjesto ''jake jugoslavenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu'', da to odgovara ''imperijalnim težnjama SAD-a'', te da je ''jedini način da se problemi na Balkanu riješe povratak u prošlost''. Predlaže se ''postupna rekonstrukcija jugoslavenske federacije'', koja bi s Albanijom ''potpisala ugovor o prijateljstvu'', a možda joj i ponudila priključivanje. ''Jugoslavija je imala smisla u 20. stoljeću, a ima smisla i danas'', konstatira se u komentaru objavljenom na RT-u.

(index.hr)

Ne propustite