Kina odbacila Trumpov zahtjev

Svijet
Kina odbacila Trumpov zahtjev
.

Kina je pozvala sve strane iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. da ga poštuju odbacujući zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa da se on izmijeni.

Sporazum koji nije "lako postignut" mora se poštivati, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang u priopćenju u subotu dodajući da bi sve relevantne strane trebale "imati na umu širu sliku i dugoročne interese".

Također je kazao da je sporazum ključan za održavanje mira i stabilnosti na Bliskom istoku i da je kineski "dosljedan i jasan stav" da se protivi jednostranim sankcijama.

Trump je u petak zaprijetio da će se SAD povući iz sporazuma ukoliko se, kako je kazao, "ogromne manjkavosti" ne isprave. On je također uveo svježe sankcije protiv 14 tvrtki i pojedinaca koje SAD optužuje za povrede ljudskih prava, javlja HINA.

Sporazum su 2015. potpisali administracija američkog predsjednika Baracka Obame kao i Iran, Kina, Rusija, Britanija, Francuska i Njemačka.

Njegov cilj je osigurati da Iran svoje nuklearne kapacitete koristi samo u mirnodopske svrhe i spriječiti  da nabavi nuklearno oružje. U zamjenu ekonomske sankcije protiv te zemlje ukinute su.

No Trump, koji mora svakih 120 i 180 dana potvrditi da se sankcije ne moraju ponovno primjenjivati, kazao je u petak da bi taj sporazum morao učiniti više na osiguravanju toga da Iran nikad ne razvije nuklearno oružje. On je kazao kako je odluku da se sankcije ponovno ne primjenjuju donio posljednji put i to samo zato da bi ostavio vremena za postizanje dogovora s europskim saveznicima o popravljanju nedostatnosti sporazuma.

Iran je odbacio bilo kakvu mogućnost preispitivanja sporazuma.

Ne propustite