HLADNI PRSTI OPASNIJI SU NEGO ŠTO MISLITE: Evo na šta vas upozoravaju!

Porodica i zdravlje
HLADNI PRSTI OPASNIJI SU NEGO ŠTO MISLITE: Evo na šta vas upozoravaju!
.

Hladni prsti često su posljedica nekih težih stanja, a ovo su neka od njih:

Anemija

Anemija je medicinski poremeća gdje je smanjen broj crvenih krvnih zrnaca u krvi. To dovodi do stalno hladnih prstiju, jer je smanjen nivo kiseonika u krvi. Pored toga nemija može uzrokovati stalni umor, otežano disanje i blijedu kožu.

Nedostatak vitamina B12

Vitamin B12 se može uvesti u vaše tijelo kroz jaja, mlijeko i druge mliječne proizvode u koliko vaše tijelo nije dobilo dovoljno ovog vitamina, imat ćete problema sa anemijom.

Nizak krvni pritisak

Nizak krvni pritisak može doći zbog niza razloga, kao što su dehidracija,gubitak krvi, u koliko iamte nizak krvni pritisak imat će te problema i sa hladnim prstima.

Cirkulacija

Za cjelokupno zdravlje organizma, važna je dobra cirkulacija. Zahvaljujući dobroj cirkulaciji krvotokom do organa putuju nutrijenti, minerali i kisik.

Loša cirkulacija, može da ima , negativno djeluje na cijelo tijelo kao i na organe u tijelu, te može biti uzrok mnogih bolesti.

U koliko imate i trce u udovima, hladne dlanove i stopala, grčeve, osjećaj umora i nepravilni otkucaji srca, sve to ukaztuje da imate lošu cirkulaciju.

Puno faktora može izazvati poremećaj cirkulacije:

  • sjedalački način života
  • konzumiranje alkohola
  • pušenje
  • poremećaj štitnjače
  • visoki krvni tlak
  • bolesti živčanog sustava
  • slabokrvnost
  • sužene ili zakrčene krvne žile
  • alergije

Međutim vaša cirkulacija će se poboljšati u koliko u vašu svakodnevicu uvedete neke pozitivne životne navike.

1. Tjelovježba

Svakodnevno vježbanje je najbolji način da potaknete vašu cirkulaciju, bilo koja aktivnost je dobro došla. Te nemojte pretjerivati sa aktivnositima posebno u koliko je vaša cirkulacija jako loša.

2. Masaža

U koliko normalizujete krvni pritisak i poboljšate cirkulaciju najbolje će vam pomoći masaža, jer će zahvaljujući vašoj masaži krv brže proticati kroz vaše vene. Nakon masiranja preporučuje se i topla kupka, te masažu koristiote svako nekoliko sedmica..

3. Hidroterapija

Pomoći će vam da proširiti krvne žile te na taj način poboljšate protok krvi.

4. Kurkuma

Je izuzetan lijek koji pomaže pri cirkulaciji, kurkuma spriječava sprečava trombocite da formiraju ugruške i smanjuje nakupljanje plaka u arterijama, kurkuma pomaže cirkulaciji kao i tljelovježba.

5. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje također koristiti za bolju cirkulaciju, svaki dan kunzumirate 1 do 2 kašike kokosovog ulja, te ga možete upotrebiti i za masažu.

6. Zeleni čaj

Svi znamo da je zeleni čaj bogat antioksidansima, te pomaže krvnim žilama da se opuste. Dnevno možete konzumirati čak i do 2 do 3 šalice zelenog čaja.

7. Tamna čokolada

Studije iz 2014 pokazuju da je tamna čokolada odlično djeluje na cirkulaciju u nogama, stoga svakodnevno konzumirate komad čokolade.

Ne propustite