Ambasada Rusije o "Srbskoj časti": NE KOMENTARIŠEMO GLUPOSTI!

Bosna i Hercegovina
Ambasada Rusije o "Srbskoj časti": NE KOMENTARIŠEMO GLUPOSTI!
.

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH odbaciili su tvrdnju da predsjednik Republike Srpske uz podršku Moskve formira paravojne jedinice.

"Što se tiče nas, ne smatramo svrsishodnim komentirati ovu glupost i niz besmislenih izmišljotina koje su prenijeli pojedini mediji."

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za N1 da državne sigurnosne službe raspolažu informacijama da udruženje "Srbska čast" radi na formiranju paravojnih formacija u Republici Srpskoj, te da će detaljan izvještaj biti dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. 

"Posjedujemo određena saznanja o postojanju parabezbjednosne grupe, neka smo dokumentovali, i sve što imamo i čime raspolažemo ćemo dostaviti Tužilaštvu, izjavio je Mektić za N1. Dodaje kako u političkom smislu bi postavio određena pitanja, koja treba istražiti. "Kome je bitno da postoji jedna takva parabezbjednosna grupa, ko je opremao, za koje potrebe, prema kome je usmjerana i zašto je uopšte bila sastavni dio defilea, što znači da neko želi da je pokaže i da stavi doznanja da raspolažu sa grupom koja se eksponira i sa oružjem i sa uniformom i sa nekom vrstom organizacije unutrašnje, ko je finansira itd.", izjavio je ministar Mektić

Portal Žurnal ranije je objavio priču o članovima Udruženja "Srbska čast"koji, kako navodi "vrše regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije".

Navode kako se na društvenim mrežama objavljuju fotografije s fantomkama na glavama, u maskirnim uniformama i s automatskim oružjem u rukama, vojne obuke i postrojavanja.

Članovi "Srbske časti" mogli su se vidjeti na ulicama Banja Luke i tokom obilježavanja Dana Republike Srpske.

 

(N1)

 

Ne propustite