Migracije, održanje mira i razvoja prioriteti Generalne skupštine UN-a za 2018.

Svijet
Migracije, održanje mira i razvoja prioriteti Generalne skupštine UN-a za 2018.
.

Migracije, održanje mira i razvoja su među prioritetima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) od trenutne sjednice do septembra 2018. godine, rekao je predsjednik tog tijela Miroslav Lajčak, u obraćanju zemljama članicama, saopćeno je iz UN-a.

- Sedamdesetdrugo zasjedanje Generalne skupštine traje već skoro četiri mjeseca i vjerujem da možemo reći da smo tokom tog vremena postigli mnogo – kazao je Lajčak u petak, istakavši da je to tijelo usvojilo, između ostalog, više od 250 rezolucija i novi redovni budžet za 2018.-2019.

Lajčak je dodao da sljedećih osam mjeseci "moramo gledati kao priliku, šansu da osiguramo da, kada dođemo do septembra 2018. godine, imamo još više postignuća na koja se možemo osvrnuti".

Ta postignuća bi, po njemu, uključivala dogovor o prvom ikada Globalnom sporazumu o migracijama.

Kada pregovori o Globalnom sporazumu započnu 20. februara, sve zemlje članice će morati biti spremne na kompromis i mobilizaciju podrške kod kuće, naveo je Lajčak, dodavši da dogovor mora biti postignut do jula, kako bi sporazum bio usvojen u decembru.

Drugo postignuće se odnosi na održanje mira, te je Lajčak najavio da će sazvati sastanak na visokom nivou o izgradnji i održanju mira 24. i 25. aprila.

On je u vezi s tim naglasio potrebu za većim fokusom na prevenciju sukoba.

- Mi bismo trebali djelovati brže i ranije tamo gdje je mir ugrožen, umjesto da pokušavamo naći rješenja kada je mir izgubljen – izjavio je.

 

Ne propustite