EU zabrinuta za maloljetne zatvorenike u izraelskim zatvorima

Svijet
EU zabrinuta za maloljetne zatvorenike u izraelskim zatvorima
.

Evropska unija (EU) izrazila je duboku zabrinutost zbog uslova u kojima se nalaze dvije maloljetne osobe koja su uhapsile izraelske snage. 

U saopćenju za medije, misije EU u Jerusalemu i Ramallahu izrazile su duboku zabrinutost po pitanju okolnosti nedavnih hapšenja dvojice palestinskih maloljetnika, Aheda Tamimia i Fawzija Muhammada al-Juneidija, kao i zbog smrti 17-godišnjeg Musaaba al-Tamimija, kojeg su izraelske snage ubile vatrenim oružjem 3. januara tokom protesta na Zapadnoj obali, prenosi WAFA.

Više od 300 palestinske djece trenutno se nalazi u izraelskom pritvoru, procjena je EU misija.

EU podsjeća na "važnost poštovanja i zaštite prava djeteta, uključujući i posebno tokom hapšenja, pritvora i sudskih postupaka".

EU također poziva Izrael da na proteste odgovara proporcionalno, te da nakon smrtnih slučajeva otvara istrage, pogotovo kada se radi o maloljetniku.

EU i misije EU u Jerusalemu i Ramallahu ponovile su da "nastavljaju promovisati i štititi prava djeteta", te su pozvale Izrael da se "ponaša prikladno kao okupatorska sila i nosilac odgovornosti prema okupiranim palestinskim teritorijama, jer one potpadaju pod izraelski vojni zakon".

- Korištenje administrativnog pritvora nad djecom bez službene optužnice je posebno zabrinjavajuće - zaključeno je u saopćenju.

Ne propustite