Građani u RS-u štede u devizama, manje povjerenje u KM

Bosna i Hercegovina
Građani u RS-u štede u devizama, manje povjerenje u KM
.

Štednja građana u bankama u Republici Srpskoj (RS) krajem septembra 2017. iznosila je dvije milijarde i 161 milion KM i bilježi rast po stopi od šest posto, odnosno veća je za 121,8 miliona KM u odnosu na kraj 2016. godine, piše Fena.

Podaci entitetske Agencije za bankarstvo pokazuju da je, od kraja 2008. godine kada je štednja iznosila 773 miliona KM (u četvrtom kvartalu 2008. godine zabilježen pad štednje) do 30. septembra 2017. godine, štednja porasla za 180 posto.

Najveća je oročena štednja i to u iznosu od milijardi i 674,8 miliona KM ili 78 posto ukupne štednje građana RS-a te štednje po viđenju u iznosu od 486,2 miliona KM ili 22 posto ukupnog iznosa.

- Povoljnija ročna struktura štednje, odnosno znatno veće učešće oročene štednje u ukupnoj štednji rezultat je povjerenja građana u banke – ocjenjuje se u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Smatraju da tome doprinosi supervizija banaka i osiguranje depozita koji u osnovi imaju za cilj stabilan bankarski sektor i zaštitu deponenata.

U valutnoj strukturi štednje dominantno je učešće devizne štednje, koja iznosi milijardu i 492 miliona KM i čini 69 posto ukupne štednje i bilježi rast od šest posto ili nominalno povećanje za 91,3 miliona KM.

Kod pet banaka evidenatan je rast u rasponu od jedan do pet posto, kod jedne banke devizna štednja je porasla za 56 posto, kod jedne banke je manja za dva posto, dok je kod jedne banke devizna štednja ostala na približno istom nivou.

Štednja u konvertibilnim markama iznosi 661,5 miliona KM i čini 31 posto ukupne štednje sa stopom rasta od tri posto u odnosu na kraj 2016..

Odnos kredita građana i štednje građana je nepromijenjen u odnosu na kraj 2016. godine, što pokazuje da se iz štednje građana, bez tekućih računa građana, u cijelosti finansirala kreditna aktivnost građana.

- Ako uzmemo u obzir i tekuće račune građana, tada su ukupni depoziti građana veći od kredita građana za 31 posto, što znači da se značajan dio depozita građana prelijeva za finansiranje kredita drugim sektorima – navode iz Agencije za bankarstvo RS.

Tekući računi građana krajem septembra 2017. godine iznosili su 674,1 miliona KM sa stopom rasta od 11 posto u odnosu na kraj 2016..

Ukupna štednja građana, uključujući i tekuće račune građana u septembru 2017. godine iznosila je dvije milijarde i 835,1 miliona KM sa stopom rasta od sedam posto u odnosu na kraj 2016. godine.

Ne propustite