Cvijanović: Priče o paravojnim formacijama neosnovana podmetanja protiv RS

Bosna i Hercegovina
Cvijanović: Priče o paravojnim formacijama neosnovana podmetanja protiv RS
.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović ocijenila je kao “neosnovana podmetanja” tvrdnje nekih medija da se “u RS-u, uz podršku Moskve formira paravojne jedinice".

Takve priče, naglasila je, apsolutno ne stoje.

- Sve te priče koje se vrte posljedniih nekoliko dana su samo bombastična nagađanja – rekla je Cvijanović navodeći da se time želi RS dodatno problematizovati.

Istakla je da RS ima regularne formacije, svoju policiju te da je pažnja institucija i ulaganja usmjerena prema njima.

RS se, dodala je, sada stavlja u kontekst gobalnih pitanja, te “tuča” velikih sila.

- Mislim da su predimenzionirali i počeli da izmišljaju određene stvari – dodala je Cvijanović.

I iz Kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika je prethodno saopćeno da RS “ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih građana".

Tvrde da su “izuzetno opasne konstrukcije” koje su se pojavile na pojedinim portalima da "predsjednik Republike Milorad Dodik uz podršku Moskve formira paravojne jedinice" te nisu u funkciji informisanja građana.

Na navode da RS ima moć da spriječi ulazak BiH u NATO, a što je navedeno u izvještaju Američkog kongresa o uticaju Rusije širom svijeta, u dijelu koji se odnosi na BiH, entitetska premijerka Željka Cvijanović je rekla da je i to u sličnom kontekstu kao i prethodna tvrdnja, te želja da se privuče pažnja na RS.

Dodala je da jeste tačno da za bilo koji proces u BiH, za kretanje ka EU ili u NATO savez, mora postojati suglasnost svih relevatnih faktora u BiH.

- U tom slučaju i FBiH može da zaustavi masu stvari, jer su to procesi koji zahtijevaju potpuni konsenzus svih učesnika određenih procesa - rekla je Cvijanović dodajući da je predaleka priča o evetualnom članstvu BiH u NATO savezu.

 

Ne propustite