NIKAD NE BISTE POGODILI, ONA VAM MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT: Znate li čemu služi MALA RUPA na poklopcu hemijske olovke?

Praktična žena
NIKAD NE BISTE POGODILI,  ONA VAM MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT: Znate li čemu služi MALA RUPA na poklopcu hemijske olovke?
.

Rijetki su primijetili rupu na poklopcu hemijske olovke, a taj otvor spašava život nađe li se poklopac u dušniku djeteta.

Dizajneri BIC-a redizajnirali su popularnu kemijsku olovku Cristal Pen još 1991. godine, ali to je prošlo nezapaženo u javnosti. Ipak, konkurencija je vremenom primijetila taj detalj pa su BIC-ov redizajn iskopirali i neki drugi veliki proizvođači. Radi se o rupi u poklopcu koja, ako ga dijete ili odrastao čovjek proguta, omogućava disanje ako ostane zaglavljen u dušniku i preživljavanje do dolaska hitne pomoći.

rupa-hemijska

    Radi se o rupi u poklopcu koja omogućava disanje ako ostane zaglavljen u dušniku.

Taj mali, neugledni otvor godišnje spasi stotine dječjih života jer upravo djeca često progutaju poklopac hemijske, kao i ostale sitne stvari koje vole gurati u usta. Odrasli su skloniji žvakanju poklopca pa im nehotice sklizne u grlo. Neke države preporučuju svojim proizvođačima da i oni tako dizajniraju hemijske olovke. U slučaju BIC-ovih olovki dobar dizajn kojim se pazi na sigurnost ljudi nije prepoznat odmah, ali danas su mnogi svjesni koliko je života spasila ta sitna promjena, piše Bright Side.

(novi.ba/24sata.hr)

Ne propustite