10 NAJSTRAŠNIJIH NAUČNIH OTKRIĆA !

E buraz
10 NAJSTRAŠNIJIH NAUČNIH OTKRIĆA !
.

Praznovjerje i naučna društva su oduvijek bile gorke činjenice. Ne postoje kontroverze oko toga da li naučna ostvarenja doprinose ljudskoj rasi, ali neka od tih ostvarenja su nas ostavila u strahu.

Pogledajte ispod 10 ostvarenja koja su nam probudila jezu.

Transplantacija glave

1-101

Ovo je jedno od najstrašnijih otkrića ikad. Transplantacija glave podrazumjeva da se odsiječena glava preseli na novo tijelo. Zamislite da vam se glava prebaci na drugo tijelo. Strašno, zar ne?

Umjetna amnezija

2-98
Razvijena je od strane neurohirurga na Univerzitetu u Kembridžu 2016. godine. Kroz neke procese skeniranja i umjetne inteligencije, neke fobije se ne mogu ukloniti iz glave. Pa, ko želi to da isproba?

Život na Marsu

3-93

Nakon otkrića zaleđenog jezera na Marsu 2016. godine, otkriveno je da ono sadrži istu količinu vode kao America's Lake Superior. Sada postoji još više spekulacija o životu na Marsu.

Kriptonit

4-95

Svi znamo da je Kriptonit vanzemaljski mineral sa sposobnošću da oslabi Supermena i njegove moći. Otkriven je u rudniku u Srbiji u 2017. Sastoji se od sodijuma, litijuma, bora i silikat hirdoksida, koji je sličan mineralu u fikcionalnim Supermen serijama.

Robotski hirurzi

5-83

U budućnosti se spekuliše da ćemo imati robotske hurirge. Možda zvuči strašno ali kažu da robotski hirurzi su mnogo precizniji. Prvi robot koji je izveo operaciju je Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) u 2016. godini.  Kreirala ga je grupa naučnika i hirurga na Sheikh Zayed Institutu za Pedijatrijske Hirurške Inovacije u Washington-u.

Embrion od tri roditelja

6-77

Osoba danas može jednostavno da spriječi svoje gene da pređu na dijete. Takođe u 2016, dijete od tri roditelja je rođeno u Americi. Procedura je uključivala dvije majke i oca. Ideja ne zvuči loše ali imati tri roditelja zvuči čudno.

Intergalaktički DNA može da preživi na Zemlji

7-76

Švicarski i Njemački naučnici su otkrili da, uprkos velikim atmosferskim promjenama, DNA ćelije mogu da prežive ponovni ulazak u Zemaljski prostor, što znači da vanzemaljske molekule mogu da prežive na Zemlji.

Virus ptičijeg gripa

8-70

Smrtonosni H5N1 ptičiji grip, Armagedon je kreiran u labaratoriji od strane naučnika iz razloga da bi ga oni mogu bolje razumiti. Najgora stvar u tome je što kada bi taj virus izašao iz labaroatorije, ubio bi milione ljudi.

Organi uzgojeni u labaratoriji

9-67

Japanski naučnici su uzgojili jetru u svojim labaratorijama 2013. godine i tako postali prvi tim naučnika da uspješno izvede ovaj poduhvat. Uz pomoć matičnih ćelija, napravili su jetru.

Plastika izaziva sterilnost

10-63

Plastika se koristi već dugo vremena ali tek nedavno smo otkrili da je zagađujući materijal. Nažalost, to nisu jedine loše vjesti. Plastika takođe sadrži Xenoestrogen Bisphenol A ili BPA koji vodi do sterilnosti. Još gori efekat je što može da izazove i tumor.

 

 

Ne propustite