ZAPADNI BALKAN: "EU neće praviti kompromise sa uslovima za pristupanje"

Vijesti
ZAPADNI BALKAN: "EU neće praviti kompromise sa uslovima za pristupanje"
.

Evropska komisija upravo radi na strategiji za zapadni Balkan koja će biti usvojena početkom februara i u aprilu ćemo predstaviti naše godišnje izvještaje, uključujući i izvještaj o Bosni i Hercegovini - potvrdila je za N1 Maja Kocijančić, portparolka evropske komesarke za vanjske poslove Federice Mogherini.

Ovi dokumenti će biti objavljeni nakon njihovog usvajanja. Zbog toga se ne mogu podijeliti niti govoriti o njima, budući da su pripreme u toku, kazala je na upit N1.

"Godina 2018. pruža jedinstvenu priliku zapadnom Balkanu da napravi nepovratne korake naprijed na putu ka integraciji u EU. Da bi to postigli, zemlje koje su u pitanju moraju staviti prioritet na neophodne reforme, a posebno na vladavinu zakona, pravde i osnovnih prava. Jasno je da EU neće praviti kompromise sa uslovima za pristupanje. Svaki ozbiljan napredak uslovljen je efikasnim reformama", izjavila je Kocijančić.

"Jasna perspektiva EU i dalje pomaže transformaciji regiona. Ovo je takođe u interesu EU i relevantnije je nego ikad. Zemlje su već napredovale na evropskom putu. Međutim, mnoge reforme ostaju neizvršene, posebno u oblasti vladavine prava, pravde i osnovnih prava. U cilju održavanja pozitivnog momentuma u cjelini, kao i boljeg rješavanja zajedničkih izazova, Komisija smatra neophodnim da obezbijedi poseban, posvećen okvir za podršku svim zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU", stoji u odgovoriu.

U ovom kontekstu, Evropska komisija trenutno radi na strategiji koja će biti usvojena u februaru 2018 - navela je. 

"Pored toga, u aprilu 2018. godine predstavićemo naše godišnje izvještaje. Ovo će uzeti u obzir napredak zemalja u ispunjavanju obaveza članstva i procijeniti nivo njihove spremnosti za pridruživanje EU", rekla je Kocijančić.

 

(N1)

Ne propustite