Zenički rudari zaledili štrajk do 22. januara

Bosna i Hercegovina
Zenički rudari zaledili štrajk do 22. januara
.

Zenički rudari koji su jučer stupili u štrajk glađu, odlučili su da taj štrajk "zalede" sve do 22. januara, potvrđeno je za N1.

Inače, Vlada Federacije odobrila je 2,5 miliona KM za njihovo penzionisanje. Uprkos tome oni nastavljaju sa štrajkoma kolege lošeg zdravstvenog stanja su poslali kući.

Većina ovih rudara radni vijek provela je u RMU Zenica. Bakir Habibović, 42 godine je proveo u rudniku, otac je petero djece, kaže samo želi ono što mu i pripada.

"40 godina smo nosali svi moji komorati lopate, Elektroprivreda živi od našeg ćumura, to je crno zlato lopatom smo vadili svi komorati davali to u proizvodnju davali lopatom zarađivali te pare, sad nam uzimaju oni lopatom", kazao je Habibović.

Odluku Vlade o odobravanju sredstava za 44 rudara nije dočekao sa kolegama jer je završio u hitnoj pomoći nakon što mu je pozlilo. Iza njih je neprospavana noć , kažu nismo više mladi a i umorni smo od života: zamor materijala.

"Ja to tako lijepo zovem i zamolio bi ih da nas puste kući malo da se mi odmorimo naspavamo da prigrlimo našu familiju i da se radujemo toj maloj penziji", kaže za N1 Omer Pojskić.

"Ne prekidamo štrajk glađu iz slijedećih razloga. Mi smo imali slijedeće stavove znači i uplatu doprinosa prema ovim ostalim penzionerima koji primaju privremena rješenja. Treba mislim oko 1,200 hiljada za sve radnike koji su od 2011 do 2015-16 otišli", dodao je Samir Selimović.

 

(N1)

Ne propustite