Trump na meti kritika zbog vulgarnih i rasističkih izjava u Bijeloj kući

Svijet
Trump na meti kritika zbog vulgarnih i rasističkih izjava u Bijeloj kući
.

Američki predsjednik Donald Trump izazvao je buru osuda političkih protivnika, medija, ali i država zbog izjava koje je dao na sastanku u Bijeloj kući iza zatvorenih vrata, prenosi BBC.

Trump je, kako su naveli učesnici, a prenijeli svi vodeći američki mediji upotrijebio vulgarne i rasističke riječi („shithole countries“ eng.) kojima je opisao Haiti, El Salvador i afričke zemlje.

Trump to negira, ali senator Dick Durbin je izjavio da je jasno čuo Trumpa da koristi rasistički riječnik te da je vulgarnom riječi opisao države.

- Ne mogu da vjerujem da se ovo dogodilo. U historiji Bijele kuće, Ovalnog ureda niti jedan predsjednik nije izgovorio riječi koje sam jučer čuo - rekao je Durbin.

Trump je sporne izjave rekao tokom sastanka s članovima američkog Kongresa a u vezi s imigracijom, pitajući se zašto SAD ne prima imigrante iz Norveške nego iz pomenutih država koje se suočavaju s ratovima i nestabilnošću.

Brojni afrički zvaničnici su, kako prenosi Reuters, reagirali na medijske izvještaje o Trumpovim riječima, odbacujući ih kao neprihvatljive. Bocvana je uputila i protest američkoj ambasadi.

Ne propustite