Zaharova: Američki izvještaj produbljuje protivrječnosti na Balkanu

Aktuelno
Zaharova: Američki izvještaj produbljuje protivrječnosti na Balkanu
.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocijenilo je nekorektnim američki izvještaj da se Rusija miješa u izbore širom svijeta, upozorivši da takvi izvještaji samo vode produbljivanju protivrječnosti na Balkanu i stvaraju dodatne varnice.

Portparol ovog ministarstva Marija Zaharova naglasila je da Rusija poštuje spoljnopolitičke prioritete Srbije, o kojima je prilikom decembarske posjete Moskvi govorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

"Vučić je otvoreno i iskreno izrazio spremnost za razvijanje naših svestranih odnosa, istovremeno potvrdivši kurs Beograda ka evrointegracijama uz očuvanje vojne neutralnosti. Mi se prema spoljnopolitičkim prioritetima Srbije odnosimo sa poštovanjem, oslanjajući se na obostranu privrženost jačanju naše saradnje", rekla je Zaharova. 

Ona je navela da se saradnja sa Beogradom odvija potpuno u skladu sa međunarodnim pravom, uzimajući u obzir cijeli spektar faktora koji utiču na situaciju u balkanskom regionu, prenosi "Sputnjik". 

"Pritom, mi nikada nismo inicirali i ne iniciramo negativna pitanja, i ne pozivamo na korake protiv bilo koga, već obrnuto - mi smo zajedno sa srpskim partnerima otvoreni za razmatranje aktuelnih tema važnih za situaciju na Balkanu sa svim zainteresovanim stranama", napomenula je Zaharova. 

Američki senator Ben Kardin objavio je izvještaj u kome se govori o navodnim pokušajima Rusije da uruši demokratiju i vladavinu prava u Evropi i SAD, odnosno u 19 zemalja, a poseban odjeljak posvećen je Srbiji. 

Izvještaj naslovljen "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu bezbjednost SAD" pripremljen je za Komitet za spoljne odnose američkog Senata, Gornjeg doma Kongresa, i govori o "višegodišnjim i neprekidnim napadima" vlasti u Moskvi. 

(Srna)

 

Ne propustite